8 Tips voor het kiezen van een babynaam

Babynamen, ze zijn er in allerlei varianten. Kort of lang, mét of zonder tussenstreepje, met één of meerdere lettergrepen en ga zo maar door. Een naam draag je, in de meeste gevallen, je hele leven bij je. Het is dus verstandig om goed na te denken over de naam die je aan je baby geeft. Vind je het lastig om een naam voor je baby te kiezen? Geen paniek! In dit artikel geven wij 8 tips voor het kiezen van een babynaam.

Tip 1 – Top 10 babynamen

Jaarlijks komt er een ‘Top 10 babynamen’ uit waar de populairste babynamen van dat jaar in staan. Door de jaren heen verandert deze lijst, maar er zijn ook namen die al jaren in de top 10 staan. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de jongensnaam ‘Daan’ en de meisjesnaam ‘Sophie’. Het is leuk om de zien hoe de populaire namen door de jaren heen veranderen.

Wij hebben de top 10 babynamen van 2019 daarom naast de top 10 babynamen van 1969 gezet. Deze data is afkomstig van de Nederlandse Voornamenbank.

tabelbabynamenv4

Wat opvalt is dat in 2019 de populaire namen over het algemeen een stuk korter zijn de populaire namen in 1969. Waar de lengte van de namen in 2019 gemiddeld 4,15 letters betreft, is dit in 1969 gemiddeld 6,45 letters. Kortom, korte namen zijn tegenwoordig meer in trek.

Wanneer je een naam uit de ‘Top 10 babynamen 2019’ kiest voor je baby, is de kans groot dat je andere kinderen tegenkomt die dezelfde naam hebben als jouw zoon of dochter. Bijvoorbeeld op school of op het voetbalveld. Een tip van ons is daarom om na te denken of je dit als een nadeel ervaart. Zo ja, dan kan je beter niet een naam kiezen uit de ‘Top 10 babynamen van 2019’.

Tip 2 – Schrijfwijze en uitspraak

Jamie, Jaimi, Jaimie, Jiami, Jaymee of Jaimy. Kies je voor een naam die op verschillende manieren geschreven of uitgesproken kan worden? Houd dan in gedachte dat mensen de naam op een verkeerde manier kunnen schrijven of uitspreken. Dit hoeft natuurlijk geen issue te zijn, maar het is wel iets om over na te denken bij het kiezen van een naam voor je baby.

Tip 3 – Betekenis

Bekijk vooraf wat de betekenis van de naam is die je op het oog hebt. Het is natuurlijk fijn als de naam in het Nederlands én in andere talen een positieve betekenis heeft. Zo is Jinx een hele mooie voornaam, maar betekent het in het Engels wel ‘vervloeking’.

Tip 4 – Een naam heb je voor het leven

Een naam heb je voor het leven. Daarom is het prettig als een naam ook leuk is voor een volwassen man of vrouw. Namen als Flipje of Tedje zijn heel schattig voor een kind, maar kunnen voor volwassenen wat minder gepast zijn. Wij raden daarom aan om geen ‘verkleinnamen’ te laten noteren in het paspoort, maar in dit geval bijvoorbeeld Flip of Ted.

mg0333-©barbrav2-1200x1800pix-5

Tip 5 – Combinatie met de achternaam

Je kent ze vast wel, de faamnamen als Beau ter Ham, Stanley Messie en Connie Veren. Geef jij je baby liever geen faamnaam? Houd dan bij het kiezen van de voornaam rekening met de combinatie met de achternaam. Het is altijd goed om de voor- en achternaam achter elkaar uit te spreken om te horen of het lekker klinkt en of het bijvoorbeeld niet voor een tongbreker zorgt.

Houd bij achternamen die veel voorkomen ook rekening met de combinatie met een voornaam die geassocieerd kan worden met een bekendheid. Is je achternaam de Jong en noem je je zoon Frenkie? Dan kunnen mensen hem associëren met dé bekende middenvelder van FC Barcelona. Dit hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn, maar dit kan wel storend zijn voor de eigen identiteit van je kind.

Tip 6 – Initialen

Wanneer je je baby meerdere voornamen wilt geven, let dan op de combinaties die de voorletters zullen vormen. Het is namelijk niet heel leuk als je zoon die Nathan Sebastiaan Benjamin van Gent heet, te boek staat als N.S.B. van Gent.

Tip 7 – Afkorting

Denk vooraf na hoe de naam afgekort zal gaan worden. Wanneer je dochter Juliëtte heet, zal dit vaak afgekort worden voor Juul. Vind je Juul niet mooi klinken? Dan is het misschien slim om toch voor een andere voornaam te kiezen. Heb je al een (of meerdere) zoon(s) of dochter(s)? Let er dan ook op dat de afkorting van de naam van je baby niet overeen komt met de afkorting van de naam een broertje of zusje. Noem je je baby bijvoorbeeld Romée en het je zoon Roan? Dan zullen beide namen waarschijnlijk afgekort worden met ‘Ro’. Als je dan bijvoorbeeld later roept “Ro, wil jij de tafel dekken?”, dan kan dit voor verwarring zorgen.

Tip 8 – Tweelingnamen

Krijg je een tweeling? Dan is het dubbel feest met namen verzinnen! Er komt dan echter wel een ‘moeilijkheidsfactor’ bij kijken. Het is namelijk leuk als de namen bij elkaar passen. Combinaties als Jip en Janneke, Nick en Simon, Bas en Adriaan, klinken lekker, maar zullen voor veel grappen zorgen. Spreek de namen die je hebt bedacht achter elkaar uit en kijk of de namen bij elkaar passen.

En nu? Brainstormen maar! Via Google zijn een groot aantal namenlijsten te vinden. Maak van de namen die je aanspreken een lijstje. Streep, eventueel met behulp van deze tips, namen weg die je toch niet ziet zitten. Zeg de namen die overblijven een aantal keer per dag hardop. Hier kan je vaak uit opmaken welke naam het meest aansluit bij je wensen. Wij raden aan om al het bovenstaande wel in samenspraak te doen met je eventuele partner. Het is natuurlijk wel zo prettig als jullie allebei achter de naam staan.

Bijzondere verhalen achter namen
Wij vroegen onze volgers op Facebook naar bijzondere verhalen achter de namen van hun baby. Wij hebben veel mooie, bijzondere verhalen binnen gekregen. Benieuwd naar deze verhalen? Lees dan hier onze blog over bijzondere verhalen achter namen.

Deel deze pagina