Pien & Miranda weer naar Gambia

Kraamverzorgenden Pien en Miranda vertrekken voor de tweede keer naar Gambia om daar te ondersteunen in een kraamkliniek. Een wereld van verschil!

Ons hart verloren

Na een eerdere mooie reis naar het Major Health Center in Gambia vorig jaar november, hebben wij -kraamverzorgsters van de Kraamvogel- ons hart verloren aan de Afrikaanse baby’s en hun moeders daar. Dus gaan we aankomende april weer terug naar Gambia om 10 dagen te helpen en spullen te brengen.

Vele van onze collega’s, vrienden, familie en ook kraamgezinnen hebben het afgelopen jaar (en nog steeds) geholpen met kraamspullen inzamelen, dekentjes gebreid en geld gedoneerd. Hier zijn wij iedereen erg dankbaar voor! Deze spullen en donaties zijn meer dan welkom voor de gezinnen in Gambia.

werk-foto-facebook-1_828-1050x
Alle gedoneerde spullen zijn ontzettend welkom!

De kraamkliniek

De kraamkliniek, gelegen in het noorden van Gambia in het plaatsje Essau, wordt al jaren bezocht en ondersteund door de stichting Rescue Baby Gambia. En dat is nog steeds hard nodig.

De zorg rondom bevallingen voor moeder en kind zijn daar totaal anders dan bij ons. Maandverband en andere benodigdheden zijn er vaak niet. Wanneer de toegestuurde navelklemmen weer op zijn, moet men terugvallen op de oude gewoonte van afbinden met touw, met alle gevolgen van dien. Ook is er geen continuïteit aan stroom. Er vinden zo’n 150 bevallingen per maand plaats in Essau. Vrouwen komen van ver, vaak te voet.

facebook-1_829-1050x
Miranda samen met baby Miranda! Nadat zij de bevalling had begeleid, werd deze baby naar haar vernoemd!

Bevalling in Gambia

We hebben in november ook enkele bevallingen mogen begeleiden, wat een hele waardevolle ervaring was. Zo anders dan bij ons in Nederland! Zo was bijvoorbeeld de partner of andere familie niet aanwezig bij de bevalling. De schoonmoeder wachtte buiten op het nieuws. Na 24 uur liepen de vrouwen met kind de kliniek uit en terug naar hun dorp. Nee, een kraamperiode of kraamverzorgende hebben ze daar niet!

Rescue Baby Gambia werkt hier nu aan grote veranderingen. Er komen eigen slaapvertrekken voor het personeel, ze gaan van zes naar twaalf kraambedden en de verlosafdeling wordt van één grote ruimte naar meerdere aparte kamers gebracht.

Wij gaan deze keer het personeel helpen, ondersteunen en begeleiden door het overdragen van onze kennis. Zoals een borstvoedingscursus. Je zou het misschien anders verwachten, maar dat is ook daar hard nodig. Alles voor een betere start voor moeder en kind!

facebook-3_830-1050x

Meer weten of doneren?

Ben je benieuwd naar onze volgende verhalen over deze reis? Volg ons dan via Facebook. Binnenkort bloggen we vanuit Essau, Gambia.

Wil je zelf ook doneren? Dat is natuurlijk ontzettend welkom. Neem dan direct contact op met Rescue Baby Gambia. Dat kan via Facebook of via hun website.

Groetjes van Pien & Miranda

Deel deze pagina