Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Hoera, je bent zwanger! Wat een mooie tijd. Maar… hoe zit dat met eten tijdens je zwangerschap? Waar moet je op letten met voeding? Als je zwanger bent, is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Zo krijg je alle voedingsstoffen voldoende binnen. Maar ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap beter kunt laten staan. Wat mag je wel eten als je zwanger bent? Wat mag je niet eten als je zwanger bent? En welke andere voedingstips worden aangeraden voor een gezonde zwangerschap?

Wat mag je niet eten of drinken als je zwanger bent

Hieronder volgt een checklist van voeding die je moet laten staan als je zwanger bent. Deze adviezen komen terug in het advies van het Voedingscentrum.

Rauw vlees en rauwe melk eten als je zwanger bent

Laat rauw vlees, rauwe melk en leverproducten staan als je zwanger bent. Denk aan filet américain, tartaar, carpaccio, rauwe ham en ossenworst. Rauw vlees wordt afgeraden omdat het verschillende microben kan bevatten die tot voedselinfecties, bijvoorbeeld toxoplasmose, kunnen leiden.

Schaal- en schelpdieren en rauwe vis eten als je zwanger bent

Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, roofvissen zoals makreel en tonijn mag je niet eten als je zwanger bent. Rauwe vis kan besmet zijn met de listeriabacterie. Verse gebakken, gegrilde, gerookte of gepocheerde vis mag je wel eten. Bij verhitting wordt de listeriabacterie namelijk gedood. Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Vermijd wel rauwe oesters.

Laat ook deze producten staan als je zwanger bent

(Producten met) rauwe eieren, kaas gemaakt van rauwe melk, rauwe kiemgroenten zoals taugé, kruidenpillen en etherische kruidenolie kun je beter laten staan als je zwanger bent.

Wat kun je het beste eten als je zwanger bent

Gelukkig kan en mag je ook heel veel wél eten als je zwanger bent. Voor een gezonde zwangerschap is het aan te raden om, zoals eigenlijk altijd, voldoende fruit en groente te eten. Denk aan twee stuks fruit en 200 gram groente per dag. Ook kun je vlees en vis afwisselen met vegetarische of plantaardige vleesvervangers. Vleesvervangers zijn vaak producten op basis van soja of andere plantaardige voedingsmiddelen zoals volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Als je zwanger bent is het eten van plantaardige producten veilig. Eet je wel vlees of vis? Bak dit dan helemaal gaar en zorg dat je messen waarmee je dit hebt gesneden niet in aanraking komen met het gare voedsel.

Rauwe groenten tijdens je zwangerschap

Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Groenten zitten vol vezels, vitamines en mineralen. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Zorg voor een gezonde zwangerschap dat je groenten goed wast en hygiënisch verwerkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeriabacterie bevatten. Was je groenten dus goed, gebruik een schoon mes en een schone snijplank en bewaar voorgesneden groenten zoals rauwkost en salades niet te lang.

AdobeStock_303345561

Eet deze producten met mate als je zwanger bent

Laat leverproducten als je zwanger bent zoveel mogelijk staan. Ook is het verstandig om producten met cafeïne, zoals koffie, energiedrank en cola, meer te laten staan. Denk aan maximaal één kop of glas per dag. Een hogere dosis kan mogelijk tot een lager geboortegewicht van je kindje leiden, of zelfs een miskraam. Het beste is om helemaal geen cafeïne te drinken als je zwanger bent en/of borstvoeding geeft. Het Voedingscentrum adviseert tevens om venkelthee, anijsthee, zoethoutthee, zwarte en groene thee met mate te drinken.

Wees tot slot als je zwanger bent zuinig met drop en bepaalde kruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.

Kijk voor een volledig overzicht op de website van het Voedingscentrum.

Vitaminen als je zwanger bent

Als je zwanger bent is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende aan de benodigde vitamines te komen. Eet je geen vis? Geen probleem. Neem dan eens in de zoveel tijd een visoliecapsule of plantaardige algenoliecapsule, rijk aan Omega 3. Ook adviseert het Voedingscentrum om tot week tien van je zwangerschap foliumzuur te slikken. Tevens wordt aangeraden om voor een gezonde zwangerschap extra ijzer en calcium te eten. Deze voedingsstoffen zijn ook belangrijk voor je ongeboren kindje.

Wat je ook niet moet doen als je zwanger bent

Tot slot hebben alcohol, drugs en roken welbekend een negatief effect op de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Deze middelen kunnen zelfs leiden tot een miskraam. En wist je dat bepaalde medicijnen ook schadelijk kunnen zijn voor je kindje? Check daarom altijd bij je huisarts of de medicijnen die je gebruikt veilig of risicovol zijn tijdens een zwangerschap.

Schrijf je nu in voor kraamzorg van De Kraamvogel

Naast jou informeren over van alles over jouw zwangerschap en toekomstig moederschap, helpen we je natuurlijk ook graag met hetgeen waar we écht goed in zijn: kraamzorg verlenen. Onze kraamverzorgenden helpen je met liefde met de voorbereiding en eerste 9 dagen met je kindje. Meld je eenvoudig en snel aan via onderstaande button.

Deel deze pagina