Tweede keer

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Nela in tub moedermelk 2^
foto 1 Nela in tub met moedermelk^

Het is altijd erg leuk als je voor de tweede keer wordt gevraagd om bij een eerder gezin te kramen. Zelfs wanneer ze vrij laat een specifieke kraamverzorgende vragen. Als ze de vraag stellen tussen week 37 en week 42 van hun zwangerschap, kun je niet voorspellen wanneer de moeder gaat bevallen. In die weken zijn de kraamgezinnen dus als het ware wandelende tijdbommen.

Nooit weggeweest

Dit gezin liep dan ook al een week over toen ik een berichtje kreeg dat de bevalling was begonnen. Op dat moment was ik onderweg naar Drenthe, waar mijn dochter met haar gezin woont. Het zou dus niet lukken om bij de bevalling aanwezig te zijn, maar gelukkig vond het gezin dit ook geen probleem. De dag erna zou ik de rest van de week er zijn en dat vond het gezin al heel waardevol.

Toen ik de volgende dag binnenstapte, voelde het van beide kanten als een warm bad. Alsof ik nooit was weggeweest. De baby van toen is nu een grote zus van bijna 2 jaar geworden, die heerlijk mee kon kletsen en op haar eigen manier kon helpen. Er is een klein zusje geboren en de grote zus is meteen helemaal verliefd! Ze wil haar dus graag vasthouden, al is het kort.

Mama voelt zich goed en zit lekker op de bank met de kleine meid. De vorige keer, toen grote zus nog maar een baby was, deden we alles om haar aan de borst te krijgen en de voeding op gang te brengen. Mama had toen last van overproductie en een spugende baby. Helaas kon ik destijds niet de hele kraamweek doen. Maar dit keer pakken we het anders aan.

Blokvoeden

We starten dan ook met blokvoeden (meerdere voedingen achter elkaar aan dezelfde borst). Ook dit keer is er weer een flinke toeschietreflex, en krijgt de kleine meid veel melk in een korte tijd. Vijf minuten kolven is al meteen een vol flesje van 150 cc. Dat vriezen we later in met speciale zakjes voor de borstvoeding en binnen een paar dagen hebben we alweer enkele liters opgevangen en ingevroren.

Verderop in de week kolft mama maximaal vijf minuten om de grootste toeschietreflex op te vangen. Daarna kan de kleine meid rustig aan de borst drinken zonder zich te verslikken en kan ze ook de melk drinken om te gaan groeien.

Bij de geboorte van de baby is geconstateerd dat ze een heel kort tongriempje heeft. Dat kan nog weleens problemen geven bij het vacuüm zuigen. De ouders denken nog even na of ze het tongriempje willen laten klieven of laseren. Ze is weinig afgevallen, maar we willen wel dat ze gaat groeien.

Grote zus helpt op haar manier heel goed mee met sokjes uitdoen haartjes kammen. Papa is lekker thuis. Hij verzorgt dus de boodschappen en het eten. Tussendoor geniet hij ook van zijn harem. ‘s Middags gaat het hele gezin lekker slapen en als ze wakker worden komt er vaak visite. De week vliegt voorbij! Het kolven gaat goed en daarna voeden blijkt de gouden greep.

Badmelk

De kleine meid blijft stabiel in gewicht en spuugt ook minder. We hebben nu een overvloed aan melk en gaan dit gebruiken als ‘’badmelk’’. Borstvoeding kun je wat dat betreft ook overal voor gebruiken, bijvoorbeeld voor een ontstoken oogje, een plekje of een wondje. Voor het badje van de kleine meid gebruiken wij wat melk voor haar droge huidje. Kokosolie is ook prima voor een babybadje.

Na een week is alles onder controle en besluiten de ouders toch het tongriempje te laten laseren, ook om spraakproblemen in de toekomst te voorkomen. Na het laseren is het ook mogelijk om een lactatiekundige mee te laten kijken tijdens een consult.

En op dag 8 is het dan ook weer tijd voor mij om afscheid te nemen. Een week met een lach en een traan, maar zeer waardevol. Nog een dikke knuffel en met een cadeaupakket in de hand, neem ik afscheid van het gezin, dat het ook weer gaat redden zonder mij.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Lieve groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina