Tweede trimester zwangerschap

Het tweede trimester ervaren de meeste vrouwen als de fijnste periode. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn verdwenen en je buik is nog niet zo groot waardoor je je nog goed kan bewegen. Wil je nog even met je partner alleen op vakantie? Doordat je je in de periode waarschijnlijk het fitst voelt, is dit het ideale moment voor een ‘babymoon’. Als je wilt vliegen heb je meestal na week 28 een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige.

Dit trimester zal je buik goed zichtbaar worden. Het hoogtepunt in dit trimester is je baby voelen bewegen in je buik. Voel je regelmatig wat geborrel in je buik, een soort van vlindertjes of bubbeltjes? In het begin kun je het verwarren met het rommelen van je darmen, maar als je het een paar keer achter elkaar voelt, weet je het zeker: je baby beweegt. De bewegingen worden steeds sterker en komen vaker terug. Het duurt vaak nog wel wat langer voordat je de bewegingen ook aan de buitenkant gaat voelen.

DSC04356-bewerkt

Checklist 2e trimester:

  • Regel je kraampakket. Dit kan vaak gemakkelijk via je zorgverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt dit vaak vergoed.
  • Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan moet je als partner je (ongeboren) kindje erkennen bij de gemeente waar je woont. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.
  • Waar wil je bevallen?
  • Verdiep je in een bevallingcursus. Ook zonder cursus kan je prima bevallen. Een cursus kan je echter wel helpen je meer te ontspannen en de juister ademhalingstechnieken toe te passen tijdens de weeën. Bekijk hier wanneer er een cursus bij jou in de buurt is.
  • Verdiep je in een borstvoedingscursus. Als je borstvoeding wilt gaan geven kan een borstvoedingscursus je helpen je hier goed op voor te bereiden. Bekijk hier wanneer er een voorlichtingsbijeenkomst bij jou in de buurt is.
  • Starten met babykamer. Wil je het kamertje groots aan gaan pakken? Begin dan in dit trimester met de grootste klussen en vergeet vooral niet om hulp hierbij in te schakelen!
  • Misschien zijn jullie er al maanden over uit hoe jullie baby gaat heten. Het kan ook zijn dat dit nog een lastige keuze voor jullie is. Mochten jullie nog niet nagedacht hebben over een babynaam, dan is dit het moment om hiermee aan de slag te gaan. Tips voor het kiezen van een babynaam lees je hier.
  • Schrijf samen met je vrouw een geboorteplan. In het geboorteplan schrijven jullie de wensen omtrent de geboorte van jullie kindje. Het geboorteplan is bedoeld voor jullie zelf, de verloskundige en andere zorgverleners. Door het geboorteplan laten jullie zien wat voor jullie belangrijk is. Degene die de bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
  • Nadenken over ouderschapsverlof/geboorteverlof: wanneer de vrouw bevallen is, heb je als partner recht op geboorteverlof. Dit wordt ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Het geboorteverlof voor partners bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Geboorteverlof in de kraamtijd. Je krijgt in de kraamtijd het aantal dagen dat je werkt per week vrij. Werk je fulltime, dan krijg je dus vijf dagen verlof. Deze mag je opnemen in de eerste vier weken na de geboorte van het kind.
  • Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners, die in loondienst werken, uitgebreid. Je krijgt, tegen 70% van het salaris, 5 extra weken aanvullend geboorteverlof die je zelf mag indelen. De voorwaarde is dat je deze opneemt in de eerste zes maanden na de geboorte. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Weken in het tweede trimester van jouw zwangerschap

Deel deze pagina