Derde trimester zwangerschap

In het laatste trimester groeit je buik nog groter en kan steeds meer in de weg komen te zitten. Je kindje verviervoudigd dan ook in gewicht. Gelukkig kan je 4 tot 6 weken van tevoren ook stoppen met werken waardoor je wat meer rust kan pakken.

Al in week 37 is je kindje voldragen en mag je ook thuis bevallen. Maar vaak moet je nog even geduld hebben tot de week 40 of zelfs week 42.

Bedverhogers

Denk er aan om je bed te verhogen. Vanuit de ARBO-wet is het een vereiste dat je bed op zo’n 80 cm hoogte staat. Dit is van belang voor het werk van de verloskundige en de kraamverzorgende (het geldt dus ook voor kraamtijd). Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bedverhogers/klossen lenen via bestelsysteem van Medipoint en de Kraamvogel. Klik hier voor uitleg over dit bestelsysteem.

pexels-georgia-maciel-2168843

Checklist 3e trimester:

  • Vóór week 30 van de zwangerschap neemt de intaker van de Kraamvogel contact op voor het intakegesprek. Handige tip: schrijf van te voren vragen op die je wilt stellen. Check of het kraambed op de juiste werkhoogte staat voor de kraamverzorgende/verloskundige (80 cm volgens de arbo).
  • Wil je een geboortekaartje versturen zodra de baby er is? Dan is het goed om na te denken over de tekst en het ontwerp van het geboortekaartje. Bestel eventueel alvast een proefdruk. Het is ook fijn om alvast een adressenbestand te maken met adressen van mensen die je een kaartje wilt toesturen.
  • Test het autostoeltje in de auto, want hoe zet je deze vast als het nodig is?
  • Zodra de uitgerekende datum nadert, zorg er dan voor dat er een vlucht koffer/tas klaar staat. Vergeet de fotocamera niet. En uiteraard ook gevuld met wat lekkers te eten en drinken voor jou als partner. Een bevalling kan lang duren. Denk daarom ook aan bijvoorbeeld een leesboek en een oplader voor je telefoon om de tijd te vullen.


Checklist tijdens de kraamweek:

  • Familie op de hoogte brengen (alsof je dat zou vergeten 😉). Bespreek samen met je partner en de kraamverzorgster hoe jullie het kraambezoek willen. Bezoek is leuk, maar ook vermoeiend. Maak hier goede afspraken over samen.
  • Geboortekaartjes versturen. Tip: schrijf de adressen voor de kraamweek al op de enveloppen of etiket stickers zodat je tijdens de kraamweek dit schrijfwerk niet meer hoeft te doen.
  • Je baby aanmelden bij je zorgverzekeraar.
  • Kinderopvang laten weten dat baby geboren is.
  • Ouderlijk gezag aanvragen wanneer jullie niet getrouwd of geregistreerd partners zijn. Dit kan geregeld worden zodra het kindje is ingeschreven bij de gemeente. Gezag aanvragen is eenvoudig online te regelen via rechtspraak.nl.

Weken en maanden in het tweede trimester van jouw zwangerschap

Deel deze pagina