9 maanden zwanger

Jij in maand negen van je zwangerschap

Ben je al aan het aftellen? Hoe dichter de uitgerekende datum nadert, hoe ongeduldiger je waarschijnlijk wordt. Je bent vast heel nieuwsgierig naar je baby en misschien heb je ondertussen een beetje genoeg van die dikke buik. Bedenk wel dat slechts één op de twintig bevallingen precies op de uitgerekende datum plaatsvindt. Het is heel normaal dat de bevalling een of twee weken na de uitgerekende datum plaatsvindt. Het komt zelfs vaker voor dat de baby te laat is dan dat deze op tijd of te vroeg is.

Ga dus niet thuis zitten afwachten of je misschien al een wee voelt. Je baby kan misschien nog wel twee weken lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Hoe moeilijk het misschien ook is probeer te ontspannen en te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap. Zoek in ieder geval afleiding want anders duurt het wachten wel erg lang. Durf je de deur niet meer uit omdat je bang bent dat je anders op straat of in de supermarkt gaat bevallen? Dat is echt niet nodig, je kunt nog steeds overal (in de buurt) naar toe. De bevalling kondigt zich meestal ruim van tevoren aan. Voel je de eerste weeën, dan heb je meestal nog genoeg tijd om rustig naar huis te gaan.

Voortekenen bevalling

Misschien denk je bij elk pijnscheutje of raar gevoel in je buik, dat de bevalling begint. Er zijn een paar duidelijke voortekenen:

  • Je verliest de slijmprop. De slijmprop die de baarmoeder afsluit laat los en komt naar buiten deze bestaat uit slijm en kan soms ook wat bloed bevatten. Dit is niet het begin van de bevalling maar geeft wel aan dat de baarmoedermond klaar is voor de bevalling.
  • Je hebt regelmatig terugkerende weeën.
  • De vliezen breken. De vliezen kunnen al breken ruim voordat je weeën beginnen. Meestal gebeurt het tijdens de bevalling. Je verliest het vruchtwater nooit in één keer, maar in kleine plasjes of druppels. Vruchtwater is meestal kleurloos met witte vlokjes, soms is het wat roze en ruikt het zoetig. De kans op infecties neemt nu toe. Je mag niet meer in bad en ook niet meer vrijen. Meestal komen vrij snel na het breken van de vliezen de weeën op gang. Als er echter binnen 24 uur niet gebeurt, zal je snel naar het ziekenhuis moeten. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen. Helder of helder met witte vlokjes is goed, groen kan betekenen.

Word je echt heel ongeduldig dan zijn er een paar onschuldige ‘trucjes’ die je zelf kunt proberen om de bevalling op gang te brengen, helaas zonder garantie voor succes:

  • Je mag tot het allerlaatste moment vrijen, tenzij de vliezen zijn gebroken. Een orgasme zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. En in sperma zit een stof prostaglandine, dat zorgt voor rijping/prikkeling van de baarmoedermond.
  • Accupunctuur kan helpen. Door de accupunctuurnaalden op bepaalde punten in het lichaam te zetten, zou de baarmoeder geprikkeld kunnen worden.
  • De verloskundige of gynaecoloog kan ook nog proberen om te met zijn of haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los te maken. Dit zogenaamde ‘strippen’ kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang kunnen komen.

Als de baby zich nog niet spontaan heeft aangediend aan het eind van week 42 wordt de bevalling opgewekt. Dit heeft als reden dat de kans op complicaties toeneemt na 42 weken. Je wordt dan doorverwezen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog kan besluiten om de bevalling op te wekken.

DSC03438-bewerkt

Je baby in de negende maand

De navelstreng is nu ongeveer anderhalf tot twee centimeter dik en zo’n zestig centimeter lang. Er lopen drie bloedvaten doorheen waardoor zuurstofrijk bloed en voeding je baby bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook na de geboorte voorziet de navelstreng je baby nog eventjes van zuurstof. Bij de eerste ademhaling pompt het hartje van de baby het bloed naar de longen die zich ontplooien en zuurstof opnemen. Op dat moment houdt de bloedcirculatie via de placenta en de navelstreng op. Het bloed trekt weg uit de navelstreng en deze wordt bleek. Dit duurt ongeveer één minuut. Op dat moment kan deze door jezelf, je partner of de verloskundige of gynaecoloog worden doorgeknipt.

Bij een eerste zwangerschap opent de baarmoedermond zich pas tijdens de bevalling. Daarna zal deze zich nooit meer helemaal sluiten. Bij een tweede bevalling opent de baarmoedermond zich al tijdens de zwangerschap nog wat verder. Soms heb je dan een paar weken voor de bevalling zo’n twee centimeter ontsluiting. Zolang de vliezen niet breken kan dit helemaal geen kwaad.

De kleine fontanel op het achterhoofd sluit zich meestal zo rond de tweede maand na de bevalling. Bij de grote fontanel aan de voorkant duurt het sluiten langer, zo tussen de zes maanden tot soms wel twee tot drie jaar. Overigens sluit de fontanel niet doordat de schedelhelften naar elkaar toe groeien, maar doordat het bindweefsel verhardt. Ook zijn de fontanellen niet helemaal open. Deze zijn namelijk bedekt met stevige vliezen.

Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? In de eerste uren van de bevalling kan je baby nog heerlijk doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, krijgt de baby minder bewegingsvrijheid en kan hij of zij wakker worden. De persweeën zijn voor je baby het minst prettig. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Het hartje gaat sneller kloppen of soms trager door de druk van het hoofdje. Daarom luistert de verloskundige of gynaecoloog na iedere perswee naar het hartje.

Ook wordt de zuurstofvoorziening van de baby tijdens de tocht door het baringskanaal minder. De baby kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Eenmaal geboren moet je baby in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels, zoals fel licht en harde geluiden.

Zwanger maand 9: de weken

Deel deze pagina