8 weken zwanger

Jij
Misschien heb je deze week je eerste afspraak bij de verloskundige. Ze zal je een heleboel vragen gaan stellen en het is handig en prettig om je goed voor te bereiden. Bij het eerste bezoek komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  • Medische geschiedenis van jou en je partner
  • Familiegeschiedenis van jou en je partner
  • Vorige zwangerschappen

De verloskundige zal je bloeddruk meten. Ook zul je een bloedonderzoek moeten ondergaan. De verloskundige kan dit zelf doen of je doorverwijzen naar een laboratorium. Bloedonderzoek is onder andere nodig om je bloedgroep te bepalen. Ook wordt het onderzocht op de aanwezigheid van de leveraandoening hepatitis B en de geslachtsziekte syfilis. Tegenwoordig wordt er standaard een HIV-test gedaan. Deze ziektes kunnen gevolgen hebben voor de baby, vandaar dat dit wordt onderzocht.

Als je later in je zwangerschap naar de verloskundige gaat, bijvoorbeeld in de 10e - 12e week zal zij ook de stand van je baarmoeder controleren. Dat kan ze in de 8e week nog niet doen. Ook kan ze nu nog niet het hartje laten horen, dat kan pas vanaf de 10e week.

pexels-mart-production-7089396

Je baby
2 centimeter
Er wordt deze week hard gewerkt aan beenderen en gewrichten. De baby heeft al de vorm van een superklein mensje. Het hoofdje is rond maar de ogen zitten nog ver naar de zijkant. Het hoofdje is bijna de helft van het totale embryo. De mond en tong worden gevormd maar de mond kan nog niet open. Aan de handen ontstaan de vingers. De vingers zitten alleen nog niet los van elkaar. De handjes bestaan namelijk uit hele kleine zwemvliesjes. Aan het einde van deze week is de baby ongeveer 2 centimeter lang van de billen tot het hoofdje (zonder de beentjes dus).

Deel deze pagina