8 maanden zwanger

Zwangerschapsverlof

Tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum zal je met zwangerschapsverlof gaan wanneer je werkt of een uitkering ontvangt. Dat moment is nu aangebroken! Je hebt recht op 16 weken verlof in Nederland. Dit kan worden opgedeeld in 6 weken zwangerschapsverlof voor de bevalling en 10 weken bevallingsverlof erna. Maar je mag ook tot 5 of 4 weken voor de bevalling doorwerken, zodat je na de bevalling 1 of 2 weken extra hebt. Wanneer je een tweeling of meerling verwacht, heb je recht op 20 weken verlof. Het is een bijzondere en ook wat rare tijd. Je weet niet wat er gaat komen en kan misschien bijna niet wachten tot je baby er is. Maar probeer wel lekker tot rust te komen zodat je uitgerust de bevalling tegemoet gaat.

Jij in de achtste maand

Je borsten bereiden zich ondertussen voor op de borstvoeding. Misschien is er al een keer melk uit je borsten gelekt. Vanaf nu zal dat steeds vaker gaan gebeuren. Bij de ene vrouw gebeurt dat vaker dan bij de ander. Als je er erg veel last van hebt, kun je zoogkompressen in je beha doen. Die vangen de melk op en voorkomen dat jij straks met twee natte plekken in je shirt op straat loopt.

Vanaf deze maand kan je ook indalingsweeën en voorweeën gaan voelen. Deze indalingsweeën zorgen ervoor dat je baby indaalt in het bekken. Ze voelen hetzelfde aan als harde buiken, kunnen een beetje pijn doen, maar houden na een poosje vanzelf weer op.

zwangerschapskalender

Voorweeën voelen anders aan dan een harde buik. Ze zijn pijnlijker en je voelt dat de baarmoeder al wat langer samentrekt. Voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en dun wordt, zodat er al wat voorwerk wordt gedaan voor de echte weeën beginnen. Het grote verschil met echte ontsluitingsweeën is dat de pauzes tussen de voorweeën lang en onregelmatig zijn.

Je baby is steeds meer met het hoofdje naar beneden gezakt waardoor hij of zij meer op je blaas drukt. Hierdoor moet je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij ‘vast’ te zitten achter het schaambeen. Dat noem je indalen. De verloskundige zal bij ieder controle voelen of je baby ook daadwerkelijk is ingedaald. Soms kun je het zelf ook voelen. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen. Wees niet ongerust, indalen is juist goed. Zo weet je zeker dat je baby met het hoofdje eerst wordt geboren. Dit is de beste, meest voorkomende en veiligste houding.

Heb je alles al klaar voor de komst van je kindje? Heb je een kinderwagen en autostoeltje, zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar? Dit is een goede periode om de laatste dingen af te ronden zodat je je in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling.

Je baby in maand 8 van je zwangerschap

De baby gaat in de houding liggen waarin hij of zij straks wordt geboren. Hij of zij krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder en het koppeltje duiken is meestal voorbij vanaf nu. Wanneer het de verloskundige of de gynaecoloog niet duidelijk is in welke houding je baby ligt, zullen ze er voor kiezen om een echo te laten maken. Als je baby bijvoorbeeld in stuitligging blijkt te liggen dan kan de verloskundige deze week proberen je baby te keren.

Het ritme van je baby en dat van jou kan volledig omgekeerd zijn. Als jij actief bezig bent, slaapt je baby meestal. Hij of zij wordt lekker in slaap gewiegd. Lig jij te slapen of rust je even uit, wordt je baby vaak actief. Voel je een tijdje helemaal geen bewegingen meer, neem dan gelijk contact op met je verloskundige. Zij zal je waarschijnlijk gelijk langs laten komen om even naar hartje te luisteren.

DSC03812-bewerkt

Het vachtje van donshaartjes waarmee je baby tot nu toe bedekt was, begint nu langzaam te verdwijnen. De haartjes komen in het vruchtwater terecht, net als de losgelaten huidcellen en stukjes huidsmeer. Je kindje drinkt daar gewoon van. Dat is helemaal niet erg en alleen maar goed voor de ontwikkeling van maag en darmen. Als je baby nu geboren wordt, gebeurt dat wel in het ziekenhuis maar hoeft de vroeggeboorte geen grote gevolgen hebben.

Groeien doet je baby nu niet zo hard meer. Hij of zij komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een grote baby krijgt. En andersom geldt ook: een kleine buik, betekent niet altijd dat het een kleine baby is. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Het enige onderdeel wat je baby echt nog volop aan het ontwikkelen is, zijn de hersenen. Maar die enorme ontwikkeling die de hersenen maken gaat door tot na de geboorte. Tegen die tijd weten we ook beter hoe de hersenen zich ontwikkelen.

De zwangerschapsweken in maand 8

Deel deze pagina