7 maanden zwanger

Jij in maand zeven van je zwangerschap

Je kunt steeds meer last krijgen van harde buiken. Je voelt dan een samentrekkend, krampachtig gevoel in je buik. Het doet geen pijn, maar voelt ook niet prettig. Geen zorgen, deze krampen veroorzaken geen ontsluiting. Het zijn oefenweeën: de baarmoeder oefent vast voor straks bij de bevalling. Als je overigens vaak last van harde buiken hebt, kan dit een teken van je lichaam zijn dat je te druk bent geweest en het even wat rustiger aan moet doen. Even liggen, een warme kruik of een douche of bad kunnen verlichting geven. Heb je heel vaak en veel last van harde buiken en ben je ongerust, laat het je verloskundige dan weten.

Ben je al veel aangekomen of valt het wel mee? Een baby weegt bij de geboorte gemiddeld 3400 gram. De rest van de kilo’s die je aankomt tijdens de zwangerschap zit in:

  • Placenta en vliezen 650 gram
  • Vruchtwater 600 gram
  • Baarmoeder 1000 gram
  • Borsten 800 gram
  • Bloed 1000 gram
  • Extra vettoename 3500 gram
  • Vocht 1500 gram

Het einde van je zwangerschap komt dichterbij, nog 2 maanden te gaan. De verloskundige zal je dan ook vaker willen zien om je lichaam en de groei van je baby nog beter te kunnen begeleiden en controleren. Ze zal je waarschijnlijk eens in de drie weken willen zien.

Rond deze tijd komt de bovenrand van je baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. Je baarmoeder kan een beetje tegen je ribben drukken waardoor je een benauwd gevoel kunt krijgen. Dat gevoel verdwijnt weer als je baby indaalt. Dit gebeurt bij een eerste kind rond de 36e week en bij een volgende kind vlak voor of tijdens de bevalling.

DSC03446-bewerkt

Zeven maanden zwanger: de groei van je baby

De verhouding tussen het lichaam en het hoofd van je baby is nu ongeveer zoals bij de geboorte. Voorheen was het hoofdje veel te groot in verhouding met het lijfje. Het spijsverteringskanaal van je baby is allang klaar. Zijn of haar smaakpapillen beginnen zich nu echter pas te ontwikkelen. Pas na de bevalling zal je baby daar echt iets aan hebben.

Als je op de bewegingen van je baby gaat letten dan ontdek je waarschijnlijk dat er een duidelijke regelmaat in zit. Hij of zij heeft een eigen dag- en nachtritme (die weleens volledig van jouw ritme kan verschillen). En ook de manier van bewegen is misschien al goed te herkennen. Je baby heeft al een duidelijke gelaatsuitdrukking en zijn of haar frons of grimas lijkt misschien wel op die van jou.

Je baby ziet er nu kant-en-klaar uit en is al lekker stevig. Toch is het heel belangrijk dat hij of zij nog een tijdje in de baarmoeder blijft. Het temperatuursysteem van je baby is nog niet goed ontwikkeld en hij of zij zou dus nog niet in staat zijn om zichzelf warm te houden. Ook het zuig-slik reflex is nog niet af en zijn of haar longetjes zijn nog niet rijp. Daarnaast is de weerstand van je baby nog niet voldoende opgebouwd en is hij of zij daardoor nog erg gevoelig voor infecties.

Je baby ziet er nu ook niet meer zo rimpelig uit. Om het nieuw verkregen gladde huidje van je baby te beschermen tegen het vruchtwater maak hij of zij een vette substantie aan die als een soort witte crème op de huid komt te liggen. Als je baby geboren wordt zie je soms nog wat van dit witte vetlaagje zitten, vooral in de huidplooien. Hoe later je baby geboren wordt, hoe minder huidsmeer hij of zij op zijn huidje heeft liggen.

De weken van 7 maanden zwangerschap

Deel deze pagina