6 maanden zwanger

Jij in maand zes

Je baarmoeder ‘hangt’ in je buik aan de banden (soort spieren) en wordt steeds zwaarder. Niet alleen door je baby, maar ook door het vruchtwater en de dikte van de baarmoeder zelf. De banden die voor je zwangerschap maar een ons hoefden te tillen hebben het nu dus zwaar. Maar ze kunnen het aan. Toch merk je wel af en toe dat ze gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Neem dan je rust en let vanaf nu extra op je houding. Til bewust. Niet even snel voorover bukken en iets optillen, maar door de knieën en dan omhoog. Ook dit kan een hele uitdaging zijn met een dikke buik, maar met een beetje oefening lukt het je vast en zeker. Het tillen van zware dingen moet je trouwens voorlopig maar aan een ander overlaten.

Je gehele lijf is zich aan het voorbereiden op de komst van je baby. Zo ook je borsten. Het is heel normaal als er af en toe wat vocht uit je borsten komt. Het is nog geen melk, maar een geelachtige transparante vloeistof, die ‘colostrum’ wordt genoemd. Het kan best zijn dat je rond deze tijd opeens een knobbeltje in je borsten voelt. Geen paniek! Het kan een verstopt melkkliertje zijn en dat is niet gevaarlijk. Om er echt zeker van te zijn, kun je het beste even naar de huisarts gaan om het te laten controleren.

Heb jij ook al zo'n ongelooflijke nesteldrang? Het is leuk om te weten dat bijna iedere zwangere vrouw hier vroeg of laat last van krijgt. Ineens moet die slaapkamer verbouwd worden of moet het babykamertje af zijn. En alles moet het liefst gelijk gebeuren. Wees gerust, je bent niet de enige die hier last van heeft. Nesteldrang is een heel normaal iets en heeft gewoon te maken met je dierlijke gevoelens om een veilig nestje voor je baby te maken. De grootste sloddervos wordt opeens opruimerig en iemand die altijd uit ging heeft nu meer behoefte aan lekker thuis zitten op de bank.

Baby erkennen

Als jij en je partner niet getrouwd zijn is het van belang dat jullie de baby erkennen. Als je wilt dat het kind geregistreerd wordt als jouw kind dan moet je dit bij voorkeur in de zwangerschap regelen. Je dient hiervoor, samen met je partner, naar het gemeentehuis gaan. Je partner moet mee omdat hij of zij ermee akkoord moet gaan dat het kind als jouw kind geregistreerd wordt.

Buiten het erkennen van je kind moet ook het ouderlijk gezag nog worden geregeld. Ben je getrouwd dan is de man automatisch de wettige vader en heeft automatisch ouderlijk gezag, maar bij samenwonenden is dit niet zo. Ouderlijk gezag kun je pas aanvragen na de geboorte, dit doe je niet bij de gemeente maar bij het kantongerecht. Dit kan je online regelen.

pexels-helena-lopes-4409091

Je baby in maand zes

Weer een mijlpaal: als je baby eind van de 6e maand geboren zou worden, dan is hij of zij levensvatbaar. Uiteraard moet je baby dan wel meteen de couveuse in en is er intensieve medische zorg nodig.

Baby voelen bewegen

Je verloskundige kan nu bij een controle goed voelen hoe je baby ligt. Het hoofdje, de billen en de voetjes: ze zijn goed door de verloskundige te onderscheiden. De zachte schopjes van het begin zijn misschien al flinke schoppen geworden. Je kunt ze goed voelen en het kan best vervelend zijn, vooral als het voetje bijvoorbeeld tegen je ribbenboog komt. Je kunt proberen contact te zoeken met je baby door iedere dag een paar keer je hand op je buik te leggen. Je zult merken dat zodra je je hand plaatst je baby er tegenaan gaat liggen.

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel je baby per dag moet bewegen. Een richtlijn is: minstens acht keer per dag. Als dat minder is hoef je je geen zorgen te maken. Misschien let je er niet genoeg op of misschien ben je er zo aan gewend dat je bepaalde stompjes van je baby niet eens meer opmerkt. Je voelt zelf het beste hoe jouw baby beweegt. De ene baby is rustiger dan de ander. Het kan ook zomaar zijn dat je de baby een paar uur niet voelt, dan neemt hij of zij gewoon wat rust. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen zou er iets aan de hand kunnen zijn. Neem dan even contact op met je verloskundige.

Ontwikkeling lichaam baby

Je baby kan steeds meer. Zo kan hij of zij sinds kort ademhalen. Je baby ademt geen lucht maar vruchtwater in en uit de longen. Ook het grijpen en vastpakken gaat steeds beter. Je baby pakt nu af en toe een voetje of het andere handje vast of zuigt op zijn of haar duimpje! Ook knijpt hij of zij zo nu en dan in de navelstreng, maar wees gerust: de baby kan de navelstreng niet in z’n geheel dichtknijpen.

Het gehoor van je baby is nu volledig ontwikkeld en hij begint op geluiden te reageren. Harde muziek, het slaan van een deur of harde stemmen kunnen hem of haar soms onrustig maken. Dit heeft vooral te maken met je eigen reactie hierop, schrik jij ergens van dan voelt de baby dat feilloos aan.

Je baby groeit nog in gestaag tempo door. Was hij of zij tot nog toe wat magertjes, nu gaat je baby een vetlaagje ontwikkelen. Dat is nodig omdat hij of zij zichzelf zo op temperatuur kan houden.

Rond deze tijd zullen de oogleden, die tot nu toe aan elkaar geplakt zaten, open gaan. Je baby heeft nu hele fijne wimpertjes en wenkbrauwen.

Bekijk de weken in maand 6 van je zwangerschap

Deel deze pagina