5 maanden zwanger

Jij in de vijfde maand van je zwangerschap

Neem je wel voldoende rust? Je zult het wel van alle kanten horen nu je zwanger bent. Bij sommigen gaat dat vanzelf, anderen hebben juist energie voor tien en zijn moeilijk af te remmen. Ook is het makkelijker gezegd dan gedaan als je een druk leven hebt. Toch is het verstandig om hier gehoor aan te geven en je rust te pakken. Belangrijk voor jezelf maar vooral voor de ontwikkeling van je baby in je buik.

Heb je de baby vorige maand nog niet gevoeld? Vanaf deze maand zul je de baby ongetwijfeld wel voelen. Voel je regelmatig wat geborrel in je buik, een soort van vlindertjes of bubbeltjes? In het begin kun je het verwarren met het rommelen van je darmen, maar als je het een paar keer achter elkaar voelt, weet je het zeker: je baby beweegt. Een bijzonder moment! Vanaf nu worden de bewegingen steeds sterker en komen vaker terug.

Controles bij de verloskundige of gynaecoloog

Je gaat nu regelmatig langs bij de verloskundige en bij iedere controle zal de verloskundige met haar handen je buik aftasten. Ze meet met haar handen of met een centimeter de hoogte van de baarmoeder op. Het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus vier centimeter moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Zo kan je verloskundige controleren of je baby goed groeit. Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Sta je onder controle bij een gynaecoloog? Dan meten ze meestal de groei van je baby door middel van een echo.

De verloskundige of gynaecoloog neemt ook bij iedere controle je bloeddruk op. Een zwangerschap is namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat zou een hoge of een lage bloeddruk kunnen veroorzaken. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar kan voor jezelf lastig zijn omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Een hoge bloeddruk kan op den duur wel gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Daarom is het zo belangrijk om in de gaten te houden. Het is verstandig om rust te nemen, veel water te drinken en niet te veel zout te gebruiken.

20 weken echo

In deze maand vindt ook de 20 weken echo plaats. Het doel van deze echo is om de gezondheid van je baby te bevestigen. Dit is dus geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Het kan best spannend zijn, dus het kan fijn zijn om je partner mee te nemen naar de afspraak. Wil je weten of je baby een jongen of een meisje is? Dat kan de echoscopist je dan vaak ook vertellen.

22 wekenprik

Rond de 22 weken kan je je laten vaccineren tegen kinkhoest. Jouw kindje is dan zelf beschermd in de meest kwetsbare periode (tot 3 maanden) en het is niet nodig dat andere personen in jullie directe omgeving zich laten inenten. Een geruststellend idee! Meer informatie kun je opvragen bij je huisarts, verloskundige of via Rijksvaccinatieprogramma.nl.

pexels-ryutaro-tsukata-5220097

Je baby in maand 5

Je baby groeit als kool! En eigenlijk is het vanaf nu alleen nog maar een kwestie van groeien. Alle organen zijn al lang aangelegd, maar sommige kunnen nog niet goed werken. Halverwege deze maand is je baby wat betreft lengte dan ook al ongeveer op de helft. Bij de geboorte is hij of zij zo’n vijftig centimeter. Uiteraard is dit voor iedere baby weer anders. Qua gewicht zit je baby nog maar op 15% van het uiteindelijke geboortegewicht. Het is maar een mager poppetje en het onderhuidse vet moet nog komen.

De donshaartjes van de baby vallen uit. Daarvoor in de plaats komen iets stevigere haren, vooral op het hoofd. Als hij of zij wordt geboren, zullen de meeste haren wel zijn verdwenen. Al worden sommige baby’s geboren met een volle haardos. Het huidje van je baby ziet er heel rimpelig uit. Dit komt omdat er nog geen onderhuids bindweefsel is gevormd. Dit zorgt namelijk voor een mooie en strakke huid.

Je baby is af en toe heel actief maar slaapt toch het grootste deel van de dag. Leuk om te weten is dat je baby daarbij al een favoriete houding heeft. Deze houding is voor iedere baby verschillend. De ene baby slaapt met de kin op de borst, de ander met één gestrekt beentje. Ook na de geboorte zal je baby zich het lekkerst voelen in die karakteristieke slaaphouding die hij of zij tijdens de zwangerschap aannam.

De weken in de vijfde maand van je zwangerschap

Deel deze pagina