42 weken zwanger

Jij
Hou je het nog een beetje vol? Aan het einde van deze week heb je jouw baby echt in handen! Want als de baby zich nog niet spontaan heeft aangediend dan wordt aan het eind van week 42 de bevalling opgewekt. Dit heeft als reden dat de kans op complicaties toeneemt na 42 weken. Je wordt dan doorverwezen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog kan besluiten om de bevalling op te wekken. Als de baarmoedermond nog niet rijp is dan brengt de gynaecoloog een speciale gel aan voor verweking van de baarmoedermond. Dit kan enkele centimeters ontsluiting veroorzaken. Soms ontstaan er zo spontaan weeën, soms gebeurt er niets en moet de behandeling worden herhaald.

Als de baarmoeder mond voldoende verweekt is, kunnen de weeën door het breken van de vliezen op gang komen. Wanneer de weeën nog steeds niet spontaan ontstaan, wordt de bevalling ingeleid. Je krijgt dan een infuus met een weeënopwekkend middel. Het toedienen hiervan wordt heel geleidelijk gedaan om te voorkomen dat de weeën plotseling te snel achter elkaar zullen komen. Hopelijk komt de bevalling nu goed op gang en ben je over een aantal uren moeder!

DSC06312-bewerkt

Je baby
50 centimeter en 3450 gram
Als je baby na 42 weken zwangerschap wordt geboren, heeft hij of zij waarschijnlijk geen huidsmeer meer op het velletje en zijn vooral de handjes en voetjes een beetje uitgedroogd. Maar als de placenta echter 42 weken lang goed heeft gewerkt dan ziet je baby er nu net zo uit als op tijd geboren baby’s. Zijn of haar nageltjes zijn wat aan de lange kant en hij of zij heeft meestal al wenkbrauwen. Alle donshaartjes zijn verdwenen.

Deel deze pagina