41 weken zwanger

Jij
Waarschijnlijk baal je nu omdat je overtijd bent. Het is heel normaal dat de bevalling een of twee weken na de uitgerekende datum plaatsvindt. Het komt zelfs vaker voor dat de baby te laat is dan dat deze op tijd of te vroeg is. Troost je met de gedachte dat het nu echt niet lang meer zal duren. Word je echt heel ongeduldig dan zijn er een paar onschuldige ‘trucjes’ die je zelf kunt proberen om de bevalling op gang te brengen, helaas zonder garantie voor succes:

  • Je mag tot het allerlaatste moment vrijen, tenzij de vliezen zijn gebroken. Een orgasme zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. En in sperma zit een stof prostaglandine, dat zorgt voor rijping/prikkeling van de baarmoedermond.
  • Accupunctuur kan helpen. Door de accupunctuurnaalden op bepaalde punten in het lichaam te zetten, zou de baarmoeder geprikkeld kunnen worden.

De verloskundige of gynaecoloog kan ook nog proberen om te met zijn of haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los te maken. Dit zogenaamde ‘strippen’ kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang kunnen komen.

kelly-sikkema-V106bb1a9BY-unsplash

Je baby
50 centimeter en 3430 gram
Meestal betekent langer dan 40 weken zwanger zijn dat je baby het nog erg naar zijn of haar zin heeft in je buik. De placenta is waarschijnlijk nog in een goede conditie. Geen reden tot zorgen, je baby komt écht!

Deel deze pagina