40 weken zwanger

Jij
En dan is eindelijk de langverwachte laatste week aangebroken. Zoals gezegd, maar weinig baby’s worden precies op de verwachtte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een wee voelt. Je baby kan misschien nog wel twee weken lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Hoe moeilijk het misschien ook is probeer te ontspannen en te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap. Zoek in ieder geval afleiding want anders duurt het wachten wel erg lang. Durf je de deur niet meer uit omdat je bang bent dat je anders op straat of in de supermarkt gaat bevallen? Dat is echt niet nodig, je kunt nog steeds overal (in de buurt) naar toe. De bevalling kondigt zich meestal ruim van tevoren aan. Voel je de eerste weeën, dan heb je meestal nog genoeg tijd om rustig naar huis te gaan.

christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash

Je baby
49 centimeter en 3350 gram
Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? In de eerste uren van de bevalling kan je baby nog heerlijk doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, krijgt de baby minder bewegingsvrijheid en kan hij of zij wakker worden. De persweeën zijn voor je baby het minst prettig. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Het hartje gaat sneller kloppen of soms trager door de druk van het hoofdje. Daarom luistert de verloskundige of gynaecoloog na iedere perswee naar het hartje.

Ook wordt de zuurstofvoorziening van de baby tijdens de tocht door het baringskanaal minder. De baby kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Eenmaal geboren moet je baby in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels, zoals fel licht en harde geluiden.

Deel deze pagina