4 weken zwanger

Jij
Als je zwanger bent, blijft deze week je menstruatie uit. Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen. Je kunt deze test gewoon bij de drogist of apotheek kopen en je hebt er geen doktersrecept voor nodig. De test meet de hoeveelheid HCG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Is de test positief, dan ben je zwanger! Gefeliciteerd!

De eerste drie maanden van je zwangerschap zijn heel belangrijk omdat je kindje daarin helemaal wordt gevormd. Het advies is om geen alcohol te drinken, niet te roken, geen drugs te gebruiken en het drinken van koffie beperken.

pexels-rodnae-productions-6148907

Je baby
1 millimeter
Zo’n tien dagen na de bevruchting is de eicel volledig ingenesteld in de wand van je baarmoeder. Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan nu zogeheten kiembladen, die de basis leggen voor de organen van je baby. Ongeveer dertien dagen na de bevruchting begint de placenta (moederkoek) zich te ontwikkelen. Jouw bloedvaten maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn of haar voeding nu nog via de dooierzak. De dooierzak verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.

Deel deze pagina