4 maanden zwanger

Jij
Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. Zo krijg je veel meer bloed en moet je hart harder werken om dit extra bloed rond te pompen. Sommige vrouwen merken dit ook echt. Ze hebben last van hartkloppingen die soms gepaard gaan met kortademigheid. Raak hiervan niet in paniek en probeer rustig te blijven ademen.

Halverwege de zwangerschap kan het zijn dat je bloeddruk tijdelijk gaat dalen. Hierdoor kun je duizelig worden bijvoorbeeld als je stil hebt gezeten of lang hebt gestaan. Omdat je vaten slapper zijn geworden en er meer bloed in je lichaam is, heeft het hart soms moeite om het bloed vanuit je benen weer omhoog te pompen en kunnen je hersenen wat te weinig bloed krijgen. Beweeg als je duizelig bent regelmatig je benen als je zit of staat. Als je in beweging bent, helpen die bewegingen mee om het bloed omhoog te pompen.

Dat veel vrouwen die zwanger zijn wat emotioneler zijn dan voorheen, was je misschien al bekend. Door de hormonen ben je gewoon wat gevoeliger. Merk je zelf ook dat je emotioneel heftiger reageert dan normaal? Het ene moment ben je ontzettend blij, dan opeens ben je verdrietig en huil je tranen met tuiten? Vaak zelfs zonder direct aanwijsbare reden? Niets aan te doen, je hormonen nemen soms de overhand. Het hoort er nu gewoon even bij.

Sommige vrouwen kunnen vanaf deze maand de baby voelen bewegen. Over het algemeen zijn dit vrouwen die al een kindje hebben gehad. Als je voor het eerst zwanger bent, voel je de baby waarschijnlijk pas rond de 20e week. Maak je dus vooral niet ongerust als je nog niets voelt.

Tot nu toe stond jouw lichaam onder invloed van het hCG hormoon. Dat hormoon was verantwoordelijk voor bepaalde zwangerschapskwaaltjes waaronder misselijkheid. Vanaf deze week neemt het hormoon progesteron het over. Helaas wil dit niet zeggen dat je vanaf nu totaal geen zwangerschapskwaaltjes meer hebt. Progesteron is een echte weekmaker. Het maakt je lichaam weker. Je kunt hierdoor last krijgen van je darmen omdat deze ook slapper worden en je tandvlees wordt gevoeliger. Het is daarom verstandig een afspraak met de tandarts te maken tijdens je zwangerschap. Tandvleesontstekingen kunnen zo mogelijk voorkomen of snel verholpen worden.

pexels-william-fortunato-6392915

Je baby
Je baby groeit deze maand van 8,5 cm naar 20 cm. Je baby traint zijn of haar spieren door volop te bewegen. Hij of zij buigt en strekt steeds de beentjes. De nek- en rugspieren zijn inmiddels zo sterk dat de baby zijn of haar hoofdje rechtop kan houden. Je baby krijgt zijn of haar eerste donshaartjes, lanugo genaamd. Zijn of haar hele lichaam is ermee bedekt. Die haartjes blijven tot ongeveer de 37e week zitten. Bij de geboorte zullen de meeste haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes. De haartjes houden het huidsmeer op zijn plek. Die huidsmeer beschermt de huid tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties.

Niet alleen de buitenkant van het lichaampje groeit als kool, aan de binnenkant ontwikkelt alles zich ook in een razend tempo. In zijn of haar buikje en romp werken al een heleboel organen. Zoals zijn lever, nieren en galblaas. Het hartje pompt het bloed goed rond: per dag zo’n dertig liter bloed! Je baby gaat ook steeds meer bewegen, hij of zij heeft er nu ook nog alle ruimte voor in de baarmoeder.

De botten van de baby worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaamaan wordt het steeds meer ‘echt’ been. Het gehoor begint zich te ontwikkelen. Hij of zij kan vanaf nu voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent dus ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurige blootstelling aan heel harde geluiden er gehoorschade kan ontstaan. De hersenen zijn overigens nog niet voldoende ontwikkeld om geluiden ook te kunnen interpreteren.

Vanaf deze maand is het ook mogelijk om het geslacht van de baby te zien. Kan je niet wachten tot de 20 weken echo volgende maand? Dan kan je een afspraak maken voor een pretecho.

Deel deze pagina