39 weken zwanger

Jij
Misschien denk je bij elk pijnscheutje of raar gevoel in je buik, dat de bevalling begint. Maar wat zijn nu de echte voortekenen? Het is niet helemaal duidelijk waardoor de bevalling op gang komt. Kan het de overbelaste baarmoeder zijn die het niet langer volhoudt of zijn het de hormonen die het beïnvloeden? Wel is bekend hoe de bevalling op gang komt. Er zijn een paar duidelijke voortekenen:

  • Je verliest de slijmprop. De slijmprop die de baarmoeder afsluit laat los en komt naar buiten deze bestaat uit slijm en kan soms ook wat bloed bevatten. Dit is niet het begin van de bevalling maar heeft wel aan dat de baarmoedermond klaar is voor de bevalling.
  • Je hebt regelmatig terugkerende weeën.
  • De vliezen breken. De vliezen kunnen al breken ruim voordat je weeën beginnen. Meestal gebeurt het tijdens de bevalling. Je verliest het vruchtwater nooit in één keer, maar in kleine plasjes of druppels. Vruchtwater is meestal kleurloos met witte vlokjes, soms is het wat roze en ruikt het zoetig. De kans op infecties neemt nu toe. Je mag niet meer in bad en ook niet meer vrijen. Meestal komen vrij snel na het breken van de vliezen de weeën op gang. Als er echter binnen 24 uur niet gebeurt, zal je snel naar het ziekenhuis moeten. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen. Helder of helder met witte vlokjes is goed, groen kan betekenen dat je baby heeft gepoept en dan word je meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Je baby
49 centimeter en 3300 gram
De baby ligt nu startklaar voor de baarmoedermond. Zijn of haar botten zijn nog zo soepel dat ze zich makkelijk kunnen voegen naar de vorm van het geboortekanaal. Ook de twee delen van het schedeltje (de fontanellen) zijn zacht en soepel. Hierdoor kunnen ze tijdens de bevalling makkelijker over elkaar heen schuiven en past de baby door het geboortekanaal.

zwangerschapskalender

De kleine fontanel op het achterhoofd sluit zich meestal zo rond de tweede maand na de bevalling. Bij de grote fontanel aan de voorkant duurt het sluiten langer, zo tussen de zes maanden tot soms wel twee tot drie jaar. Overigens sluit de fontanel niet doordat de schedelhelften naar elkaar toe groeien, maar doordat het bindweefsel verhardt. Ook zijn de fontanellen niet helemaal open. Deze zijn namelijk bedekt met stevige vliezen.

Deel deze pagina