37 weken zwanger

Jij
Misschien heb je inmiddels wel een heel ander idee hoe je wilt gaan bevallen dan je in het begin van je zwangerschap had. Als je thuis wilt bevallen dan is dat vanaf volgende week officieel toegestaan. Denk er aan om je bed te verhogen. Vanuit de ARBO-wet is het een vereiste dat je bed op zo’n 80 cm hoogte staat. Dit is van belang voor het werk van de verloskundige en de kraamverzorgende (het geldt dus ook voor kraamtijd). Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bedverhogers/klossen lenen via bestelsysteem van Medipoint en de Kraamvogel. Klik hier voor uitleg over dit bestelsysteem.

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Dan is het handig om een koffer of tas klaar te zetten met de spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis. Zoals: een lekker ruim T-shirt waarin je wilt bevallen, warme sokken, ondergoed, een mooie pyjama voor na de bevalling, de eerste kleertjes voor de baby en natuurlijk een camera.

shutterstock_1904907136

Je baby
46,5 centimeter en 3100 gram
De navelstreng is nu ongeveer anderhalf tot twee centimeter dik en zo’n zestig centimeter lang. Er lopen drie bloedvaten doorheen waardoor zuurstofrijk bloed en voeding je baby bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook na de geboorte voorziet de navelstreng je baby nog eventjes van zuurstof. Bij de eerste ademhaling pompt het hartje van de baby het bloed naar de longen die zich ontplooien en zuurstof opnemen. Op dat moment houdt de bloedcirculatie via de placenta en de navelstreng op. Het bloed trekt weg uit de navelstreng en deze wordt bleek. Dit duurt ongeveer één minuut. Op dat moment kan deze door jezelf, je partner of de verloskundige of gynaecoloog worden doorgeknipt.

Deel deze pagina