36 weken zwanger

Jij
Heb je alles al klaar voor de komst van je kindje? Heb je een kinderwagen en autostoeltje, zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar? Dit is een goeie periode om de laatste dingen af te ronden zodat je je in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling.

pexels-amina-filkins-5427992

Dit wil je ook alvast in huis hebben voordat de baby komt
Wist je dat een baby wordt geboren met een vettig laagje op de huid? Dit eiwitrijke laagje heet Vernix Caseosa en is een natuurlijke beschermlaag welke je zo lang mogelijk wilt behouden. Beval je in het ziekenhuis, dan wordt een baby ook pas na 24 uur voor het eerst gewassen. In diverse ziekenhuizen wordt het Nederlandse merk Naïf gebruikt op de kraamafdeling. Om de huid zo goed mogelijk te ondersteunen is het fijn om een natuurlijke badolie of wasgel te gebruiken. Dit wil je dus alvast in huis hebben, voordat de baby komt.

Voorweeën
In de laatste weken voor je bevalling kun je voorweeën voelen. Deze voelen anders aan dan een harde buik. Ze zijn pijnlijker en je voelt dat de baarmoeder al wat langer samentrekt. Voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en dun wordt, zodat er al wat voorwerk wordt gedaan voor de echte weeën beginnen. Het grote verschil met echte ontsluitingsweeën is dat de pauzes tussen de voorweeën lang en onregelmatig zijn.

Je baby
45 centimeter en 2900 gram
Je baby is helemaal ‘af’ en groeit in lengte gestaag door. Hij of zij is nu zo’n 45 centimeter en zal de komende weken nog zo’n vier centimeter groeien. Het enige onderdeel wat je baby echt nog volop aan het ontwikkelen is, zijn de hersenen. Maar die enorme ontwikkeling die de hersenen maken gaat door tot na de geboorte. Tegen die tijd weten we ook beter hoe de hersenen zich ontwikkelen.

Deel deze pagina