30 weken zwanger

Jij
Het einde van je zwangerschap komt dichterbij, nog tien weken te gaan. De verloskundige zal je dan ook vaker willen zien om je lichaam en de groei van je baby nog beter te kunnen begeleiden en controleren. Ze zal je waarschijnlijk eens in de drie weken willen zien.

diana-polekhina-iUfusOthmgQ-unsplash

Rond deze tijd komt de bovenrand van je baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. Je baarmoeder kan een beetje tegen je ribben drukken waardoor je een benauwd gevoel kunt krijgen. Dat gevoel verdwijnt weer als je baby indaalt. Dit gebeurt bij een eerste kind rond de 36e week en bij een volgende kind vlak voor of tijdens de bevalling.

Je baby
38 centimeter en 1300 gram
Je baby ziet er vanaf nu niet meer zo rimpelig uit. Om het nieuw verkregen gladde huidje van je baby te beschermen tegen het vruchtwater maak hij of zij een vette substantie aan die als een soort witte crème op de huid komt te liggen. Als je baby geboren wordt zie je soms nog wat van dit witte vetlaagje zitten, vooral in de huidplooien. Hoe later je baby geboren wordt, hoe minder huidsmeer hij of zij op zijn huidje heeft liggen. Je baby maakt nu enorme groeispurten: hij of zij is al 38 centimeter lang en 1300 gram!

Deel deze pagina