3 maanden zwanger

Jij in de derde maand van je zwangerschap

Het zal voor anderen nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent, maar zelf merk je waarschijnlijk al wel verandering. Je taille verdwijnt namelijk langzaamaan en ook je heupen zullen wat breder worden, omdat je lichaam daar nu extra vet opslaat. Het is voor iedere vrouw en bij iedere zwangerschap weer anders of je wel of niet veel in gewicht aankomt. Ben je erg misselijk dan val je misschien wel af. Misschien heb je juist meer honger en kom je aan. Voor nu en gedurende de rest van de zwangerschap is het vooral belangrijk om gezond te eten. Ga ervan uit dat je zo'n 300 - 500 calorieën per dag extra moet binnenkrijgen. Eet vooral voldoende groente, fruit en melkproducten. Drink ook minimaal 2 liter water, kruiden- of groene thee (let op de maximale cafeïne inname), melk, soep of sap per dag.

Zwanger en werken: extra rechten

Na de 3e maand is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je je zwangerschap tot nu toe geheim hebt gehouden, breekt nu de tijd aan om iedereen het blije nieuws te vertellen. Vergeet naast vrienden en familie ook je werkgever niet. Als je zwanger bent heb je namelijk extra rechten, zoals langer pauze, doorbetaling tijdens zwangerschapsonderzoeken zoals bezoek aan de verloskundige en geen overwerk of nachtdiensten. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Zwangerschapsklachten

Was je tot nu toe erg misselijk, dan wordt dit waarschijnlijk vanaf deze week minder. Helaas geldt dat niet voor alle zwangere vrouwen. Er kunnen deze maand ook weer nieuwe kwaaltjes optreden, zoals bandenpijn. Je baarmoeder groeit en trekt daardoor aan de verschillende banden (soort spieren) waaraan deze is bevestigd. Dit kan zogenaamde ‘bandenpijn’ tot gevolg hebben. Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van de korte banden die lopen van de voorkant van je baarmoeder naar je schaambot. Door de groei van je baarmoeder komt er spanning op die banden en daardoor kun je last krijgen van een zeurderige pijn rechts of links in je onderbuik, die soms doortrekt naar de liezen. Heel vervelend, maar geen reden om je zorgen te maken. Til liever geen zware dingen en rust af en toe even uit. Een warme kruik op de pijnlijke plek kan ook goed helpen.

Bezoek aan de verloskundige

Als je nu naar de verloskundige gaat, kan zij het hartje laten horen met behulp van een zogenaamde doptone, een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. Het hartje klopt inmiddels met 120 tot 160 slagen per minuut. Ruim twee keer zo snel als bij ons.

Regelen in de 3e maand:

Meld je aan voor kraamzorg: Ga opzoek naar een kraamzorgorganisatie die het beste bij jou past. Wil je meer weten over de Kraamvogel? Kijk dan hier of neem contact met ons op per e-mail of social media. Meld je het liefst uiterlijk deze maand aan zodat we op tijd kunnen zorgen dat er voldoende kraamzorg paraat staat.

Oriënteer je voor kinderopvang: Zeker in de Randstad is het verstandig om je alvast in te schrijven voor kinderopvang. Populaire locaties en dagen (dinsdag en donderdag) hebben vaak een wachtlijst van meer dan een jaar. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals een gastouder of (tijdelijk) minder werken door ouderschapsverlof op te nemen.

DSC02520-bewerkt

De groei van je baby in de derde maand

Vanaf nu heet je baby officieel een foetus, wat Latijn is voor ‘kind’. En zo blijft hij heten tot de geboorte. Hoewel de baby nog erg klein is, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. Je baby heeft nu een boven- en onderkaak waarin al twintig kleine knobbeltjes zitten: twintig melktandjes in de maak!

Je baby groeit op dit moment in een enorm tempo. Als je naar een echo van baby's kijkt in dit stadium van de zwangerschap, zal je opvallen dat het hoofdje ongeveer de helft van de totale lengte beslaat. Dit zal gaandeweg de baby groeit weer in proportie komen.

Placenta en vruchtwater

De hersenen en de spieren van de baby werken nu samen en daardoor kan de baby zijn bewegingen coördineren. Je baby kan nu al met zijn handjes grijpen, op zijn duim zuigen, gezichten trekken, zich uitrekken en eens lekker schoppen. De baby begint de functie van zijn of haar longen te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in de longen. Hij of zij krijgt zijn of haar zuurstof namelijk via de placenta, maar het is wel nodig om dit te oefenen om de longen goed te kunnen ontwikkelen.

Door het vruchtwater in de baarmoeder kan de baby zich bewegen. De hoeveelheid vruchtwater neemt geleidelijk toe tijdens je zwangerschap. Dankzij het vruchtwater kan je baby ook leren slikken en drinken en ook plast hij of zij al in het vruchtwater! De baby drinkt continue van het vruchtwater. Dat kan geen kwaad want het vruchtwater wordt steeds opnieuw aangemaakt en is steriel, er zitten dus geen bacteriën in.

3 maanden zwanger: week per week

Deel deze pagina