26 weken zwanger

Jij
Stress, en dan vooral chronische stress, is nooit gezond, maar nu helemaal niet. Als jij erg gestresst bent, geeft dat bij jou namelijk lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiratie. Het gevolg kan zijn dat je bloedvaten, dus óók de bloedvaten van de placenta, verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je baby en hij of zij kan daardoor een groeiachterstand oplopen. Dus heb je het erg druk en ben je gestresst, neem dan op tijd gas terug. Als er problemen zijn of er dingen zijn waarover je je erg druk maakt, probeer deze dan te bespreken met je partner of de verloskundige.

isaac-del-toro-b1NsVYklP6g-unsplash

Je baby
33 centimeter en 720 gram
Weer een mijlpaal: als je baby nu geboren zou worden dan is hij of zij levensvatbaar. Uiteraard moet je baby dan wel meteen de couveuse in en is er intensieve medische zorg nodig.

Rond deze tijd zullen de oogleden, die tot nu toe aan elkaar geplakt zaten, open gaan. Je baby heeft nu hele fijne wimpertjes en wenkbrauwen. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel je baby per dag moet bewegen. Een richtlijn is: minstens acht keer per dag. Maar als dat minder is hoef je je geen zorgen te maken. Misschien let je er niet genoeg op of misschien ben je er zo aan gewend dat je bepaalde stompjes van je baby niet eens meer opmerkt. Je voelt zelf het beste hoe jouw baby beweegt. De ene baby is rustiger dan de ander. Het kan ook zomaar zijn dat je de baby een paar uur niet voelt, dan neemt hij of zij gewoon wat rust. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen zou er iets aan de hand kunnen zijn. Neem dan even contact op met je verloskundige.

Deel deze pagina