23 weken zwanger

Jij
Als jij en je partner niet getrouwd zijn is het van belang dat jullie de baby erkennen. Als je wilt dat het kind geregistreerd wordt als jouw kind dan moet je dit bij voorkeur in de zwangerschap regelen. Je dient hiervoor, samen met je partner, naar het gemeentehuis gaan. Je partner moet mee omdat hij of zij ermee akkoord moet gaan dat het kind als jouw kind geregistreerd wordt.

Buiten het erkennen van je kind moet ook het ouderlijk gezag nog worden geregeld. Ben je getrouwd dan is de man automatisch de wettige vader en heeft automatisch ouderlijk gezag, maar bij samenwonenden is dit niet zo. Ouderlijk gezag kun je pas aanvragen na de geboorte, dit doe je niet bij de gemeente maar bij het kantongerecht.

kelly-sikkema-FqqaJI9OxMI-unsplash

Je baby
30,5 centimeter en 500 gram
Je baby kan steeds meer. Zo kan hij of zij sinds kort ademhalen. Je baby ademt geen lucht maar vruchtwater in en uit de longen. Ook het grijpen en vastpakken gaat steeds beter. Je baby pakt nu af en toe een voetje of het andere handje vast of zuigt op zijn of haar duimpje! Ook knijpt hij of zij zo nu en dan in de navelstreng, maar wees gerust: de baby kan de navelstreng niet in z’n geheel dichtknijpen.

Je baby gaat steeds meer bewegen, wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Hij of zij is druk bezig met het oefenen van zijn of haar spieren. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je baby tijdens het buitelen verstrikt raakt in de navelstreng. Deze is ruim 50 centimeter lang en is lang genoeg om je kind alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft.

Deel deze pagina