21 weken zwanger

Jij
Je gaat nu regelmatig langs bij de verloskundige en bij iedere controle zal de verloskundige met haar handen je buik aftasten. Ze meet met haar handen of met een centimeter de hoogte van de baarmoeder op. Het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus vier centimeter moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Zo kan je verloskundige controleren of je baby goed groeit. Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel.

De verloskundige neemt ook bij iedere controle je bloeddruk op. Een zwangerschap is namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat zou een hoge of een lage bloeddruk kunnen veroorzaken. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar kan voor jezelf lastig zijn omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Een hoge bloeddruk kan op den duur wel gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Daarom is het zo belangrijk om in de gaten te houden. Het is verstandig om rust te nemen, veel water te drinken en niet te veel zout te gebruiken. Wist je trouwens dat je van drop, zoute én zoete, een hoge bloeddruk kunt krijgen? Probeer ook een beetje te letten op producten als kant en klare soep, sauzen uit een pakje, chips en bepaalde vleeswaren zoals salami of ontbijtspek.

mockup-graphics-i1iqQRLULlg-unsplash

Je baby
27 centimeter en 380 gram
Vanaf deze week begint het gehoor van de baby echt te werken. Hij of zij hoort nog niet zoals wij dat doen, maar kan vanaf nu wel klanken van buiten de baarmoeder horen en interpreteren. Zo luistert hij of zij naar het kloppen van je hart, het ruisen van je bloed en alle andere geluiden die je lichaam maakt. Doordat hij of zij deze geluiden nog zo'n twintig weken hoort, geeft dit hem of haar ook na de geboorte een geruststellend gevoel. Ook herkent de baby jouw stem en die van je partner en eventuele broertje(s) of zusje(s)! In de buik went je baby aan geluiden. Hij kan ook gaan reageren op harde geluiden en protesteren als hij of zij bepaalde geluiden niet prettig vindt.

De huid van je baby is inmiddels niet meer doorzichtig. Er worden witte bloedlichaampjes gemaakt die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Ook de longen blijven zich verder ontwikkelen, maar voordat ze zover zijn dat ze zuurstof kunnen opnemen, moet er nog heel veel gebeuren. De baby krijgt zuurstof en voeding tot aan de geboorte via de navelstreng.

Deel deze pagina