20 weken zwanger

Jij
Je bent nu officieel op de helft van je zwangerschap! Gefeliciteerd! Je buik is waarschijnlijk al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit ‘geplopt’, waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit. Maak je geen zorgen, dit komt vanzelf weer goed na de bevalling.

Dat je moet eten voor twee als je zwanger bent, is een fabeltje. Eet vooral gezond en zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt; je kindje komt dan niets tekort. Vanaf week 20 kan je lichaam wel wat extra calorieën gebruiken en mag je wat meer gaan eten. Denk dan aan zo’n 100 tot 300 calorieën erbij. Dat zijn bijvoorbeeld twee glazen halfvolle melk, een goed belegde boterham, een paar aardappels of een bakje yoghurt met muesli en fruit.

filip-mroz-oko_4WnoM98-unsplash

Je baby
25 centimeter en 320 gram
Met 20 weken is je baby wat betreft lengte ook ongeveer op de helft. Bij de geboorte is hij of zij zo’n vijftig centimeter. Uiteraard is dit voor iedere baby weer anders. Qua gewicht zit je baby nog maar op 15% van het uiteindelijke geboortegewicht. Het is maar een mager poppetje en het onderhuidse vet moet nog komen. Je baby slaapt ongeveer 20 uur per dag, maar is ook heel vaak korte tijden wakker. Plotselinge geluiden of fel licht kunnen hem of haar wakker maken. Je baby kent absoluut geen dag- en nachtritme. Juist als jij lekker rustig wil gaan liggen, grijpt de baby zijn of haar kans om eens flink te gaan schoppen. Daar zul je in de toekomst waarschijnlijk wel meer van merken en misschien soms wel wakker van liggen.

Deel deze pagina