2 weken zwanger

Jij
Vrouwen die een gemiddelde cyclus hebben van vier weken zullen aan het eind van deze week een eisprong krijgen. Iedere maand komt er een eicel tot rijping. Deze eicel ‘springt’ de eierstok uit als deze rijp is en dat noem je de ovulatie of eisprong. Vervolgens gaat de rijpe eicel door de eileiders naar de baarmoeder. De eisprong duurt gemiddeld 48 uur. Sommige vrouwen kunnen het voelen als ze ovuleren door aan één zijde (de eileider waar de eisprong plaatsvindt) een soort middenpijn te voelen.

Je baby
Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. Een zaadcel leeft 48 uur. Bij een zaadlozing komen gemiddeld zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder ingeschoten. Ze haasten zich naar boven en komen vanuit de baarmoeder terecht in de eileiders.

ovum-5818117_1920

In de eileiders zijn nog maar een paar honderd spermacellen over die de wedstrijd met elkaar aangaan. Zij blijven in de eileiders wachten totdat het eitje vrijkomt bij de eisprong. Op dat moment zetten zij de aanval in. Slechts één zaadcel is de gelukkige. De winnaar is de zaadcel die als eerste met zijn kopje in de eicel terechtkomt. Deze zal uiteindelijk doorgroeien tot een prachtige baby. Op dit moment worden de erfelijke eigenschappen van moeder en vader vermengd en het geslacht van de baby bepaald.

Deel deze pagina