2 maanden zwanger

Jij in maand 2

Je weet pas net dat je zwanger bent maar waarschijnlijk heeft dit al behoorlijk wat emoties bij je teweeg gebracht. De verantwoordelijkheid voor een klein wezentje in je buik kunnen je behoorlijk in de war brengen. Ook je lichaam is van slag en aan het veranderen. Gedurende deze maand kun je meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes vanwege de stijging van het aantal hormonen in je lichaam.

Veelvoorkomende kwaaltjes zijn:

  • Misselijk
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vaak naar het toilet om te plassen
  • Gevoelige borsten
  • Vermoeidheid
  • Last van puistjes en oneffenheden

Er zijn ook vrouwen die helemaal geen last hebben van deze kwaaltjes. Wees dus niet ongerust, je hoeft niet altijd wat te voelen.

In deze eerste maanden wordt alles aangelegd bij je baby. Aan het einde van deze maand ga je misschien al voor de eerste keer naar de verloskundige. Zij zal je steun en toeverlaat zijn tijdens de zwangerschap. Het is dus erg belangrijk dat je het goed met haar kunt vinden.

Bij het eerste bezoek komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  • Medische geschiedenis van jou en je partner
  • Familiegeschiedenis van jou en je partner
  • Vorige zwangerschappen

De verloskundige zal je bloeddruk meten. Ook zul je een bloedonderzoek moeten ondergaan. Bloedonderzoek is onder andere nodig om je bloedgroep te bepalen. Ook wordt het onderzocht op de aanwezigheid van de leveraandoening hepatitis B en de geslachtsziekte syfilis. Tegenwoordig wordt er standaard een HIV-test gedaan. Deze ziektes kunnen gevolgen hebben voor de baby, vandaar dat dit wordt onderzocht.

Tijdens het gesprek met de verloskundige zal ze je ook informatie geven over prenatale screening. Lees je van tevoren al in zodat je al je vragen al gelijk kan stellen. De eerste prenatale screening is de NIPT test die je vanaf week 11 kan doen.

Aanmelden voor kraamzorg

Het is verstandig je zo vroeg mogelijk in de zwangerschap aan te melden voor kraamzorg, bij voorkeur voor de veertiende week. Dan kunnen wij alles goed voor je regelen met je zorgverzekeraar en afstemmen met je huisarts, verloskundige en eventueel je gynaecoloog. Je kunt je vanaf nu dus al goed orienteren op een kraamzorgorganisatie die bij jou past.

pexels-mart-production-7088840

Je baby bij twee maanden zwangerschap

De baby ontwikkelt zich momenteel verbazingwekkend snel. In een paar weken tijd heeft er een ware transformatie plaatsgevonden waarbij twee losse cellen gegroeid zijn tot iets wat op een mensje lijkt. Deze maand gaat het hartje kloppen en wordt de bloedsomloop aangelegd. De navelstreng ontstaat en vanaf dan krijgt je baby voeding en zuurstof via de navelstreng van de placenta. De dooierzak verliest langzaam maar zeker zijn functie en begint te verschrompelen.

Aan het eind van deze maand is je baby volledig gevormd. Hij of zij krijgt al steeds meer menselijke trekken met ogen, oren, een neus, lippen en zelfs een tong. De spieren zijn nu al zo ver dat je baby voor het eerst kan bewegen. Dit zijn nog heel kleine en onwillekeurige bewegingen en je kunt er zelf niets van voelen. Daarnaast worden de botten van de baby langer en begint het harden van de beenderen. De armen hebben handen met vingers en duimen. En de benen, die nu beginnen te groeien, hebben al knieën, enkels en tenen. De borstkas is gevormd en het hart ligt op zijn plaats. Ook de buikholte is inmiddels klaar.

Zwangerschapsweken in de 2e maand

Lees meer informatie over de weken van je zwangerschap in de tweede maand.

Deel deze pagina