17 weken zwanger

Jij
Vanaf nu is het niet meer verstandig om buikspieroefeningen te doen. Je kunt natuurlijk wel blijven sporten maar houdt wel rekening met je zwangere lichaam. Tijdens de zwangerschap kun je ook beter niet gaan lijnen. Je lichaam heeft nu een grotere behoefte aan kalk en ijzer en per dag heb je een bepaalde hoeveelheid voedingsmiddelen nodig.

Als je vermoeidheid ook na de eerste vier maanden aanhoudt, kan dit betekenen dat je bloedarmoede hebt. Je hebt dan te weinig ijzer in je bloed. Je verloskundige of huisarts kan je ijzergehalte controleren. Als deze te laag blijkt, kan zij of de huisarts ijzerpillen voorschrijven. Zorg er ook voor dat je ijzerrijk eet en drinkt, zoals groente, vers fruit en bruin brood. Overigens zal je tijdens je zwangerschap sowieso sneller moe zijn dan normaal. Dat hoeft dus nog niet direct te zeggen dat er iets aan de hand is.

pregnant-2568395_1920

Je baby
18 centimeter en 150 gram
Je baby groeit nu gemiddeld zo’n 2 centimeter per week en heeft nu de grootte van een tandenborstel. Hij of zij kan vanaf nu voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent dus ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurige blootstelling aan heel harde geluiden er gehoorschade kan ontstaan. De hersenen zijn overigens nog niet voldoende ontwikkeld om geluiden ook te kunnen interpreteren. De baby kan zijn of haar vingers nu ook buigen en een vuist maken. Op een echo kun je, als de baby er goed voor ligt, het geslacht van de baby zien.

Niet alleen de buitenkant van het lichaampje groeit als kool, aan de binnenkant ontwikkelt alles zich ook in een razend tempo. In zijn of haar buikje en romp werken al een heleboel organen. Zoals zijn lever, nieren en galblaas. Het hartje pompt het bloed goed rond: per dag zo’n dertig liter bloed! Tot een korte tijd geleden bewoog je baby nog af en toe. Vanaf nu beweegt je baby de hele tijd. Hij of zij heeft er nu ook nog alle ruimte voor in de baarmoeder.

Deel deze pagina