16 weken zwanger

Jij
Tot nu toe stond jouw lichaam onder invloed van het HCG hormoon. Dat hormoon was verantwoordelijk voor bepaalde zwangerschapskwaaltjes waaronder misselijkheid. Vanaf deze week neemt het hormoon progesteron het over. Helaas wil dit niet zeggen dat je vanaf nu totaal geen zwangerschapskwaaltjes meer hebt. Progesteron is een echte weekmaker. Het maakt je lichaam weker. Je kunt hierdoor last krijgen van je darmen omdat deze ook slapper worden en je tandvlees wordt gevoeliger.

Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uit gegroeid. Hierdoor is er meer ruimte voor je blaas en hoef je dus minder vaak te plassen. Als je op je rug gaat liggen, kun je nu misschien je baarmoeder voelen. Het voelt aan als een harde, maar soepele bal. Sinds je zwanger bent is je baarmoeder tien keer zo zwaar geworden. Woog hij eerst zo’n 100 gram, nu weegt hij een kilo!

Jouw huid
Ook jouw huid ondergaat flink wat veranderingen tijdens de zwangerschap. Niet alleen door de hormonen, maar ook de groei van je buik en borsten kunnen kwaaltjes als striae en jeuk veroorzaken. De huid rekt tenslotte op. Ondanks dat dit proces onderhuids plaatsvindt, kun je dit van buitenaf wel ondersteunen. Denk aan het smeren van een natuurlijke buikbalsem of zwangerschapsolie, maar ook het vermijden van kriebelende stoffen en agressieve schuimmiddelen onder de douche. De natuurlijke zwangerschapslijn van Naïf ondersteunt de huid met voedende ingrediënten als sheabutter en jojobaolie.

Preview1614464116372

Je baby
15 centimeter en 120 gram
Op de vingertjes van de baby ontstaan kleine kussentjes: zijn of haar vingerafdrukken. Die vingerafdrukken blijven een leven lang en zijn net zo uniek als je kind! Zijn of haar stembanden zijn klaar maar je baby kan nog geen geluid produceren. De benen zijn inmiddels langer geworden dan de armen. Het hoofdje is in verhouding nog vrij groot, maar het lichaam begint aan zijn inhaalslag. Het verschil wordt dus steeds kleiner. De baby is ongeveer 15 centimeter lang en kan niet eens meer in zijn geheel via de echo in beeld gebracht worden. Er is nog geen onderhuids vet. De baby is erg mager en de huid is doorschijnend, door de huid heen kun je de bloedvaten zien lopen.

Deel deze pagina