15 weken zwanger

Jij
Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. Zo krijg je veel meer bloed en moet je hart harder werken om dit extra bloed rond te pompen. Sommige vrouwen merken dit ook echt. Ze hebben last van hartkloppingen die soms gepaard gaan met kortademigheid. Raak hiervan niet in paniek en probeer rustig te blijven ademen. Heb je je een keer flink gestoten of ben je nogal hard gevallen? Geen reden voor zorgen. Je baby kan veel hebben omdat het vruchtwater de grootste klappen opvangt. Ben je toch ongerust, neem dan contact op met je verloskundige.

Sommige vrouwen kunnen vanaf deze week de baby voelen bewegen. Over het algemeen zijn dit vrouwen die al een kindje hebben gehad. Als je voor het eerst zwanger bent, voel je de baby waarschijnlijk pas rond de 20e week. Maak je dus vooral niet ongerust als je nog niets voelt.

Je baby
11 centimeter en 90 gram
Het hoofdje van de baby is nu zo groot als een knikker, de vuistjes zo groot als een erwt en in totaal is hij of zij met elf centimeter lengte even groot als een theelepeltje.

spoon-1567325_1920

De botten van de baby worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaamaan wordt het steeds meer ‘echt’ been. Het gehoor begint zich te ontwikkelen. Geluiden van buitenaf zijn nog niet hoorbaar, maar de baby kan wel je stem, hartslag en darmgerommel horen. Je baby krijgt zijn of haar eerste donshaartjes, lanugo genaamd. Zijn of haar hele lichaam is ermee bedekt. Die haartjes blijven tot ongeveer de 37e week zitten. Bij de geboorte zullen de meeste haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes. De haartjes houden het huidsmeer op zijn plek. Die huidsmeer beschermt de huid tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties.

Deel deze pagina