12 weken zwanger

Jij
Je hebt de eerste mijlpaal bereikt, die van 12 weken! Vanaf nu is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je je zwangerschap tot nu toe geheim hebt gehouden, breekt nu de tijd aan om iedereen het blije nieuws te vertellen. Als dit je tweede kindje is dan zou er al een klein buikje zichtbaar kunnen zijn. Dit komt omdat je buikspieren bij een tweede (of volgende) kindje veel sneller verslappen. Daardoor zet je buik al op terwijl de baarmoeder nog helemaal niet zo groot is. Bij een eerste kindje duurt het vaak wel tot 20 weken voordat anderen echt gaan zien dat je zwanger bent. Was je tot nu toe erg misselijk, dan wordt dit waarschijnlijk vanaf deze week minder. Helaas geldt dat niet voor alle zwangeren.

pexels-anna-shvets-3771605

Als je nu naar de verloskundige gaat, kan zij het hartje laten horen met behulp van een zogenaamde doptone, een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. Het hartje klopt inmiddels met 120 tot 160 slagen per minuut. Ruim twee keer zo snel als bij ons.

Je baby
6,5 centimeter en 20 gram
De hersenen en de spieren van de baby werken nu samen en daardoor kan de baby zijn bewegingen coördineren. Je baby kan nu al met zijn handjes grijpen, op zijn duim zuigen, gezichten trekken, zich uitrekken en eens lekker schoppen. De baby begint de functie van zijn of haar longen te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in de longen. Hij of zij krijgt zijn of haar zuurstof namelijk via de placenta, maar het is wel nodig om dit te oefenen om de longen goed te kunnen ontwikkelen.

Deel deze pagina