11 weken zwanger

Jij
Het zal nog niet echt te zien zijn dat je zwanger bent. Toch kun je nu wel al je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen. Doe dit met alle vingertoppen tegelijk. Voel je die harde rand? Het voelt aan als een soort bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder! Over een tijdje zal dit duidelijk te zien zijn als een echt zwangerschapsbuikje.

Je baby
5,5 centimeter en 10 gram
Je baby groeit op dit moment in een enorm tempo. Als je naar een echo van baby's kijkt in dit stadium van de zwangerschap, zal je opvallen dat het hoofdje ongeveer de helft van de totale lengte beslaat. Dit zal gaandeweg de baby groeit weer in proportie komen. De oogjes die twee weken geleden zijn ontstaan, zijn klaar. Tot de zevende maand zullen ze nog aan elkaar geplakt zijn en pas daarna echt opengaan. Oogwit, iris en pupil zitten allemaal op hun plek.

Op het moment van de bevruchting is bepaald of je baby een jongen of een meisje is. Deze week worden de belangrijkste geslachtsorganen, de baarmoeder en de zaadballen, steeds herkenbaarder. De baby zit heel goed beschermd in je baarmoeder. De vliezen, die als een ballon om je baby en het vruchtwater zitten, beschermen hem of haar tegen infecties.

baby-shoes-1514007_1920