shutterstock_312582233

1 week zwanger

Jij
Je laatste menstruatie is net begonnen. Ook al ben je nog niet zwanger en heeft de eisprong zelfs nog niet plaatsgevonden is dit officieel wel je eerste zwangerschapsweek. Een baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot de bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken bij de ontwikkeling van 38 weken meetelt duurt de zwangerschap officieel 40 weken.

Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt. Om uit te kunnen rekenen wanneer je zwanger bent geworden wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je kunt er vanuit gaan dat je ongeveer 40 weken na die datum zult gaan bevallen.

Je baby
Tijdens de eerste 2 weken tot het moment van bevruchting is jouw lichaam zich aan het voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Aan je baarmoeder zitten twee dunne kanaaltjes, de eileiders, en aan het eind van deze eileiders zitten de eicellen. In d e eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eicellen zijn dan nog heel klein en niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje en die twee samen worden de follikel genoemd. De groei en rijping van de follikel gebeurt onder invloed van hormonen. Hoe meer de follikel groeit, hoe meer hij het hormoon oestrogeen afscheidt. Na een 'oestrogeenpiek' treedt de eisprong op.

Deel deze pagina