1 maand zwanger

Jij


Misschien heb je deze maand nog niet door dat je zwanger bent. De eerste symptomen van een zwangerschap kunnen namelijk ook passen bij een komende menstruatie. Het meest herkenbare symptoom zal het uitblijven van je menstruatie zijn aan het eind van de maand. Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen. Je kunt deze test gewoon bij de drogist of apotheek kopen en je hebt er geen doktersrecept voor nodig. De test meet de hoeveelheid HCG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Is de test positief, dan ben je zwanger! Gefeliciteerd!

Belangrijk tijdens de 1e maand zwangerschap:

  • Ben je nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur? Start hier dan zo snel mogelijk mee. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje.
  • Stop met alcohol drinken en roken als je dit nog niet gedaan hebt. Heb je moeite hiermee? Vraag dan hulp bij je verloskundige of huisarts. Ook bepaalde voeding zoals rauw vlees kan je beter laten staan. Het voedingscentrum heeft de app ZwangerHap ontwikkelt waarbij je snel kan opzoeken of je een product kant eten.
  • Schrijf je in bij een verloskundige. Meestal kan je tussen week 8 en 11 terecht voor de eerst afspraak en echo.

Omdat niet bij iedereen op hetzelfde moment de eisprong plaatsvindt, wordt de duur van je zwangerschap geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. 40 weken na de 1e dag van je laatste menstruatie zal voorlopig je uitgerekend datum zijn. De verloskundige maakt tijdens de termijnecho een meting van de vrucht. Het komt geregeld voor dat deze datum iets afwijkt.

pexels-nataliya-vaitkevich-5982363

Je baby in de eerste maand

Tijdens de eerste 2 weken tot het moment van bevruchting is jouw lichaam zich aan het voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eicellen zijn dan nog heel klein en niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje en die twee samen worden de follikel genoemd. De groei en rijping van de follikel gebeurt onder invloed van hormonen. Hoe meer de follikel groeit, hoe meer hij het hormoon oestrogeen afscheidt. Na een 'oestrogeenpiek' treedt de eisprong op.

Bij een zaadlozing komen gemiddeld zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder ingeschoten. Ze haasten zich naar boven en komen vanuit de baarmoeder terecht in de eileiders.

Het eitje en het zaadje hebben elkaar gevonden in je eileider en beginnen aan hun reis naar je baarmoeder, dit duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je gewoon ongesteld worden zonder ooit te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest. Als het wel lukt dan is het bevruchte eitje op de dag dat je normaal weer ongesteld zou worden (dag 14 bij een regelmatige menstruatiecyclus) volledig ingenesteld in de baarmoederwand.

Zo’n tien dagen na de bevruchting is de eicel volledig ingenesteld in de wand van je baarmoeder. Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan nu zogeheten kiembladen, die de basis leggen voor de organen van je baby. Ongeveer dertien dagen na de bevruchting begint de placenta (moederkoek) zich te ontwikkelen. Jouw bloedvaten maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn of haar voeding nu nog via de dooierzak. De dooierzak verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.

De eerste maand zwanger

Lees meer informatie over de eerste weken van je zwangerschap:

Deel deze pagina