Zo blij!

Kraamverzorgende Ilse komt deze week bij een gezin waarbij het niet vanzelfsprekend was om zwanger te worden. Een ICSI behandeling bleek uitkomst. Lees je weer mee?

Hoera een jongen!

Na een dag op wacht gezeten te hebben gaat de volgende ochtend de telefoon en de stem aan de andere kant van de lijn zegt: “Ik heb een gezin voor je en het is dit keer in je eigen dorp”. Dat is fijn, ik kan er lopend naar toe deze week!

Ik kom bij een huis met blauwe versieringen met ‘Hoera een jongen’. Mama doet zelf de deur open en een dolenthousiaste hond komt me tegemoet. Papa slaapt nog even boven en een klein mannetje ligt prinsheerlijk in zijn box.

Het gezin is gisteravond thuisgekomen uit het ziekenhuis en er is toen een opstart gedaan door een collega. De nacht ging wel redelijk, de kleine man was nog wel wat misselijk geweest. Dit is normaal bij een baby net na de geboorte de eerste 24 uur, soms zelfs langer…

ICSI

Mama vertelt een zwangerschap of een baby krijgen lijkt zo gewoon maar dat was hier helaas niet het geval. Door verminderde vruchtbaarheid is dit kleine wonder met ICSI tot stand gekomen. Bij ICSI, dat staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, wordt er voor elke eicel slechts één zaadcel gebruikt. Net als bij IVF worden er via hormoonstimulatie bij de vrouw meerdere eitjes tot rijping gebracht. De zaadcel wordt vervolgens rechtstreeks geïnjecteerd in het plasma van de eicel(len). Het kleine mannetje is dus echt een wonder!

Borstvoeding stimuleren

Om de borstvoeding te stimuleren leg ik de kleine man alleen in een luier op mama’s blote borst met een doek over hem heen. Dit vinden zowel mama als het kleine mannetje heerlijk en het is goed om zo de borstvoeding te stimuleren maar ook voor de hechting ouder/kind is het goed.

Mama is bang dat de borstvoeding niet gaat lukken maar het tegendeel is waar. De voeding stroomt rijkelijk en de kleine man doet het prima aan de borst! Hij regelt zijn eigen tijden en drinkt wanneer hij dat wil. Ook dat vinden mama en papa erg belangrijk.

Papa en mama houden erg van pandaberen dus de gehele babykamer en de rest van de uitzet is één en al panda. Ook de cadeaus die binnenkomen hebben vaak iets met een panda te maken.“
kraamweek bord tuin
Ilse
Kraamverzorgende

Niet in bad

Mama wil haar zoon liever een paar dagen nog niet in bad doen want hij ruikt nog zo lekker! Dat is natuurlijk prima en ik ga mee met de wensen van de ouders en bij een verschoning weeg ik hem wel even tussendoor. En ergens aan het eind van de week doen we nog een badje samen en mag hij ook nog een keer mee met papa onder de douche.

Pandaberen

Papa en mama houden erg van pandaberen dus de gehele babykamer en de rest van de uitzet is één en al panda. Ook de cadeaus die binnenkomen hebben vaak iets met een panda te maken en ook is de kleine man vaak gekleed in iets waar een panda op staat. Ook in de tuin staat een mooi bord met een panda als aankondiging van de geboorte.

Dierenvriendjes

Inmiddels hebben ook alle dierenvriendjes in huis kennisgemaakt met hun nieuwe huisgenootje en met regelmaat komen ze even kijken om kopjes of een likje te geven of lekker erbij te gaan liggen als hij bij mama of papa ligt.

De week vliegt om en mama voelt zich met de dag sterker! De kleine man groeit als kool en het gezin begint langzaam weer een eigen draai te vinden…

En op dag 8 is het voor mij tijd om afscheid te nemen van een lief gezin die het ook wel weer gaat redden zonder mijn hulp!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan

Deel deze pagina