Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Zijn dromen bedrog?

Ilse komt bij een gezin waarbij een prachtige dochter is geboren. De hond en de kat van het gezin moeten wel even wennen aan het nieuwe gezinslid. Gelukkig kent kraamverzorgende Ilse genoeg trucjes om de huisdieren rustig kennis te laten maken met de kleine meid. Hoe? Dat lees je in de laatste blog van Ilse.

Dierenvriendjes

Weer tijd voor een nieuwe werkweek na een weekje vakantie. Er is ook meteen een gezin voor mij. Een collega heeft er de avond ervoor een opstart gedaan en nu mag ik het gezin een week verzorgen.

Het gezin woont klein in een benedenwoning met 2 dierenvriendjes; een hond en een kat. En nu is het gezin verrijkt met een dochter!

Misselijk

Het gezin heeft maar een beetje geslapen en de kleine meid wil nog niet erg aan de borst drinken omdat ze nog erg misselijk is. Dit komt veel voor bij baby’s de eerste 24 tot 48 uur. Ze hebben dan ook nog reserves vanuit de placenta meegekregen dus het is niet erg als ze nog niet willen drinken.

Om productie van de borstvoeding te stimuleren leer ik de kraamvrouw hoe ze met haar vingers wat melk uit haar borsten kan krijgen. De eerste druppeltjes geven we op een lepeltje aan de kleine meid want ook dit gaat de misselijkheid wat tegen. Ze likt het dan ook al wel een klein beetje van het lepeltje maar maakt verder nog geen hongerige indruk en af en toe komt er nog wat slijm omhoog.

Wegen

Papa en mama vinden het erg fijn als we het kleine meisje in bad doen want ze is nog wat ‘vies’ na de bevalling. Ik weeg haar ook meteen zodat ik een startgewicht heb thuis want in het ziekenhuis is ze op de weegschaal gewogen en ik weeg haar met een unster en daar zit soms wel wat verschil in.

De kleine meid is iets afgevallen maar dat mag de eerste dagen, meestal vanaf dag 4 gaan ze weer groeien.

Tepelhoedje

De volgende dag begint de kleine meid goed te drinken aan de borst maar mama vindt het wel wat pijnlijk. De meeste vrouwen hebben wat pijnklachten de eerste week dus er moet wel goed naar het aanleggen gekeken worden en het moet langzaam verbeteren. Maar mama vindt één kant erg lastig en de baby kan die kant ook niet lekker pakken.

In overleg met de verloskundige zetten we er dan toch maar een tepelhoedje op en…. Het gaat al veel beter. Mama zegt dat ze altijd gedacht had dat ze zelf geen borstvoeding zou hebben maar om de productie goed op gang te houden gaat ze ook kolven en er komt meer dan genoeg uit!

Als de kraamvrouw rust, liggen de hond en de kat samen op de bank en het lijkt wel of ze samen tv kijken… Als de kleine meid, die in de box ligt, ook maar 1 kik geeft kijken ze allebei richting box. Dit is zo’n leuk gezicht!
20191126144949jpg-dierenvriendjes-1
Kraamverzorgende Ilse

Spring in 't veld

De hond was even uit logeren en komt op de 3e dag thuis. Het gezin vindt het best spannend want het is nog een jonge hond en een echte ‘spring in ’t veld’.

Maar wat ze niet verwachten…: de hond is heel lief en heel zachtjes en geeft voorzichtig een likje op het babyhandje. Ik geef haar een hydrofiele luier die we gebruikt hebben bij het badje om haar te laten ruiken en te laten wennen aan de situatie. Ook de kat vindt het erg interessant. Als ze dan ook binnenkomen snuffelen ze eerst even waar het kleintje is of ze klimmen op de bank om even te checken waar ze ligt.

Als de kraamvrouw rust, liggen de hond en de kat samen op de bank en het lijkt wel of ze samen tv kijken… Als de kleine meid, die in de box ligt, ook maar 1 kik geeft kijken ze allebei richting box. Dit is zo’n leuk gezicht!

Groeien

De borstvoeding loopt als een trein en papa en mama leren langzaam hun kleine meid samen te verzorgen. Het gaat goed en inderdaad op dag 4 gaat de kleine meid groeien. Met haar temperatuur schommelt ze nog wat maar we helpen haar met kruiken of ze ligt op de borst bij papa en mama om goed warm te blijven.

Het huis is klein maar het gezin heeft iets leuks om naar uit te kijken want in 2020 gaan ze verhuizen.

De week vliegt om en op dag 8 is het alweer tijd om afscheid te nemen. Deze mama en papa gaan het ook wel weer redden zonder mijn hulp met hun kleine prinses!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina