Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

West-Fries gezin met ‘slagroom’

Nieuwe week, nieuw gezin. Werk aan de winkel! Kraamverzorgende Ilse heeft weer een drukke week voor de boeg. Deze week kraamt Ilse bij een gezin met een dwergpapegaai en komt ze erachter dat ze het ‘gekste’ beroep van de wereld heeft. Maar natuurlijk gebeurde er meer…

Een gezin is gisteren bevallen. Een collega die de bevalling heeft gedaan, geeft me een warme overdracht. Wel zo prettig! De volgende morgen bel ik aan bij het gezin...

Ontmoeting

...De vader van het gezin doet open en geeft me een korte inleiding hoe het bij hun gaat. Zo vertelt de vader dat ze een dwergpapegaai hebben. De papegaai komt er alleen uit als er geen vreemden in huis zijn. Hij kan namelijk wat gemeen uit de hoek komen. Een stukje fruit tussendoor geven mag natuurlijk altijd. Fijn om te weten!

Niet veel later maak ik kennis met de moeder en hun mooie dochter. Ik kom te weten dat de moeder een topsportster is. Ze geeft aan dat ze niet te veel ‘betutteld’ wil worden. Daarnaast heeft de vader een baan waardoor hij doordeweeks niet thuis is. Daarom bespreken we enkele zaken. Wat is de rol van de vader tijdens de kraamweek? Wat verwacht het gezin van hun kraamweek? Zijn er speciale wensen? En niet onbelangrijk, wat verwacht het gezin van mij?

Gekste beroep van de wereld

Het gezin heeft geen specifieke wensen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!” Als kraamverzorgende pas ik me daar natuurlijk op aan. Het gezin vindt het wel even wennen dat er iemand bij hun in huis komt die veel dingen doet. Eigenlijk heb ik ook het gekste beroep van de hele wereld; als wildvreemde kom ik binnen, na een paar uur zit ik in je kasten te rommelen, kijk ik naar eventuele hechtingen aan de onderkant of ik assisteer met douchen. En na een week? Dan ga ik bijna als familielid weer naar huis!

Eigenlijk heb ik ook het gekste beroep van de hele wereld; als wildvreemde kom ik binnen, maar na een week ga ik bijna als familielid weer naar huis!

De baby zelf

De kleine meid krijgt borstvoeding. Ik hoor haar de 1e grote teugen al nemen. Dat is heel snel voor een baby van net 24 uur oud. Bovendien geeft ze al mondjes gele voeding terug. Dat is een goed teken. Het betekent dat ze geniet van goede, vette voeding waar ze goed van groeit; het lijkt wel slagroom, wauw! Vaak hoor je de baby de eerste dag, geen of slechts een paar slokjes nemen. De voeding moet dan nog op gang komen.

De dagen erna is ze dan ook niet meer dan 100 gram afgevallen. Op de achtste dag zit ze alweer ruim boven haar geboortegewicht. Baby’s vallen de eerste dagen altijd wel wat af, maar met een maximum van 10%. Bij 7% gaan de alarmbellen al lichtelijk af. Vervolgens hebben ze drie weken om terug te komen op hun geboortegewicht.

Na de eerste grote teugen hoor ik haar al terugnemen. Bovendien geeft ze al mondjes gele voeding terug. Dat is heel snel voor een baby van net 24 uur oud; het lijkt wel slagroom!
blog-ilse-amber
Ilse
Kraamverzorgende

Rest van de week

De week vliegt echt voorbij! Het gezin wordt ‘geleefd’ door alle informatie, de verzorging van hun dochter en bezoekjes van visite. De verloskundige komt ook nog even langs. Ze worden niet ‘betutteld’, maar het hele gezin heeft wel even rust tussen 13:00 en 15:00. Al slapen ze niet, ze rusten wel even. Na het rusten is het tijd voor heerlijke smoothies. Goed voor de vitamientjes!

Papa en mama genieten van hun dochter. Ze leren het badderen en meer over de totale verzorging van hun dochter. Op z’n tijd ligt de baby een tijdje huid op huid. Dit wordt ook wel het kangoeroeën van de baby genoemd. Hierbij wordt je baby met alleen een luier aan op je blote borst gelegd.

Op de achtste dag neem ik met een voldaan gevoel afscheid. Wat een heerlijk relaxte kraamweek!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.