NL

Hoe word ik kraamverzorgende?

Kraamverzorgenden zijn hard nodig. Het is een eervol, belangrijk beroep. En bovendien uniek in de wereld! Het vak van kraamverzorgende leer je in theorie, maar vooral ook in de praktijk. Er zijn verschillende manieren om kraamverzorgende te worden. Goed om van te voren te weten welke manier het beste bij jou past.

De opleidingsplekken die in september 2019 starten zijn vervuld. Houd onze website en social media in de gaten voor nieuwe startdata van de opleidingen.

Er zijn vier verschillende manieren om kraamverzorgster te worden:

  1. Branche erkende opleiding kraamzorg (BBL Kraamzorg)
  2. Beroepsbegeleidende Leerweg Verzorgende IG - uitstroom kraamzorg (BBL)
  3. Beroeps Opleidend Leren (BOL) Verzorgende IG, met profieldeel kraamzorg
  4. Thuisstudie opleiding voor Verzorgende IG met Kraamspecialisatie of Branche erkende opleiding kraamzorg

Ik werk al in de zorg. Kan ik direct aan de slag als kraamverzorgende?

Er zijn een aantal leerbedrijven die een 4 tot 6 maanden trainingstraject aanbieden, speciaal voor mensen met een specifieke zorgachtergrond. Dit organiseren zij vaak in samenwerking met een opleidingsinstituut. Er zijn ook organisaties die dit intern vorm geven.
Tijdens het trainingstraject ontvang je de theorie van de zorg voor moeder en kind en loop je stage bij onze kraamgezinnen.

Je kunt het trainingstraject alleen volgen als je een van deze diploma’s in bezit hebt:

  • Erkend diploma Verpleegkundige MBO 4 niveau
  • Erkend diploma verzorgende IG
  • Erkend diploma MDGO-VZ

Met een opleiding in de kinderopvang, sociaal pedagogiek of een anderszins, kom je niet in aanmerking voor dit traject. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld de BOL of BBL-opleiding met uitstroom ‘kraam’ te volgen.

Kan ik kraamverzorgende worden bij de Kraamvogel?

Natuurlijk, graag zelfs!

Wij zijn een trots erkend leerbedrijf. En zijn met regelmaat op zoek naar nieuwe lerende medewerkers.
Bij ons kun je voor alle mogelijkheden terecht. Van stageplekken voor BOL-studenten, BBL leerwerkplekken, een verkort traject (start februari 2019) tot stage plekken voor thuis studerende studenten van NTI en Scheidegger.

Al onze praktijkopleiders hebben een divers palet aan opleidingservaring en we hebben een eigen docent voor het verkorte traject. Wij werken met veel opleidingsinstituten samen. Voorbeelden hiervan zijn:

Kijk hier of er bij jou in de buurt een opleidingsplek is waarop je wil solliciteren. Stuur je motivatiebrief en CV in en dan wordt er spoedig contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek.

Mocht je toch nog hele specifieke vragen over een opleiding hebben kun je altijd met ons contact opnemen via sollicitatie@zorginnederland.nl

Is er een maximum leeftijd om met de opleiding te starten?

Nee, die is er gelukkig niet. In de kraamzorg verleen je natuurlijk wel zorg, waarbij er een beroep wordt gedaan op je fysieke en geestelijke fitheid. Dat moet je wel in huis hebben! Een paar jaartjes meer op de teller werkt vaak in je voordeel. Misschien heb je zelf kinderen of eerder met kinderen gewerkt, die levenservaring kun je meenemen in je werk als kraamverzorgster.

Ben je dus die fitte enthousiaste vijftiger die nog een keer wil veranderen van baan? Gewoon doen! Neem contact met ons op via sollicitatie@zorginnederland.nl

kraamverzorgster