Opleiding tot kraamverzorgende (branche erkende opleiding)

Ben je minimaal 19 jaar en wil je kraamverzorgende worden? Dan kun je de branche erkende opleiding tot kraamverzorgende volgen. Deze opleiding duurt 15 maanden.

Bij deze opleiding werk en leer je tegelijkertijd, het zogenaamde Beroeps Begeleidend Leren (BBL) traject. Je doet praktijkervaring op bij onze kraamgezinnen. Zo leer je van ervaren collega’s hoe je kersverse ouders en hun baby het beste kunt begeleiden in die eerste dagen na de geboorte.

Tijdens je opleiding kom je direct bij ons in dienst en volg je je opleiding bij een ROC of de Geboortezorg Academie. Wij betalen de opleidingskosten voor je en je krijgt een leer-arbeidscontract op basis van 24 uur (je krijgt dus een salaris volgens Cao Kraamzorg).

Welke opleidingseisen zijn er?

  • Je bent 19 jaar of ouder bij diplomering
  • Je bent in het bezit van (minstens) één van de onderstaande diploma’s:
    • een vmbo diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg)
    • mbo niveau 2
    • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
  • Je beheerst de Nederlandse taal (gemiddeld niveau 2F). Eventueel kan een niveautoets worden afgenomen

Waarom de branche erkende opleiding?
Het volgen van een branche erkende opleiding tot kraamverzorgende heeft als voordeel dat:

  • Alle kraamzorgorganisaties in Nederland jouw diploma accepteren
  • De werkgevers- en werknemersorganisaties in de branche de kwaliteit van de opleiding controleren

Hebben wij een leer-werkplek voor jou?
Als wij weer gaan starten met een BBL-traject, vind je deze vacature voor ‘Kraamverzorgende in opleiding’ in ons vacatureoverzicht.

Tip! Een leerbedrijf bepaalt zelf het aantal leerplekken en het moment waarop deze trajecten van start gaan. Het is dus verstandig om je zoektocht te beginnen met het vinden van een leerbedrijf voor je je aanmeldt bij een opleiding.

DSC04902-bewerkt

Hoe ziet een gemiddelde week er uit voor een leerling-kraamverzorgende?
In de eerste fase van je opleiding ziet een werkweek er ongeveer zo uit:

  • Vorige week ben je naar school geweest en heb je veel geleerd over het bieden van zorg en ondersteuning. Ook ben je aan de slag gegaan met de theorie rondom het menselijk lichaam en de voortplanting.
  • Deze week ben je beschikbaar om je praktijkuren te verrichten. Je hebt jezelf vorige week al aan één van de beschikbare werkbegeleiders gekoppeld. Je hebt informatie ontvangen over het kraamgezin waarin je gaat meelopen.
  • Op dinsdag heb jij met je werkbegeleider afgesproken bij het kraamgezin. Je maakt de laatste dagen in de zorg van het kraamgezin mee. In het kraamgezin kijk je mee en werk je stapsgewijs naar zelfstandigheid toe. Je leert de kraamvrouw en pasgeborene te observeren en voorlichting, instructie en begeleiding te geven aan het kraamgezin. Je kijkt mee tijdens het overleg met de verloskundige en je werkbegeleider leert jou te rapporteren in het zorgdossier.
  • Naast je schooldagen en je praktijkuren zorg jij ervoor dat je schoolopdrachten worden uitgevoerd. Deze week maak jij bijvoorbeeld een verslag per zorgdag. Je hebt in het weekend afgesproken met één van je medeleerlingen omdat jullie samen een presentatie moeten geven op de eerstvolgende schooldag, over de hygiëne bij moeder, kind en jezelf.

Meld je aan voor onze kraamzorg opleiding

Deel deze pagina