Weer een bijzondere bevalling

Kraamverzorgende Maaike bood ondersteuning tijdens een bevalling, om daarna het gezin verder te helpen in de eerste week.

Nadat ik bijna vier jaar geleden gekraamd had bij een gezin, werd mij vorig jaar door hen gevraagd of ik weer bij ze wilde kramen. De vorige keer bleken tijdens de bevalling de harttonen van de baby zich na een wee niet lekker te herstellen. De verloskundige besloot daarop het zekere voor het onzekere te nemen en de bevallende vrouw naar het ziekenhuis te brengen. Het gevolg was dat ik, toen ik aankwam om bij de bevalling te assisteren, moeder en verloskundige nog net in de auto zag stappen richting het ziekenhuis (waar uiteindelijk na een uur persen een gezond meisje werd geboren).

Afgelopen week had ik weer mazzel en mocht ik aanwezig zijn bij de geboorte van een mooi kindje...“

Dit keer wilde moeder een tweede kans en nogmaals proberen thuis te bevallen.’s Morgens vroeg werd ik gebeld dat moeder aan het bevallen was en of ik zo snel mogelijk kon komen. Natuurlijk wilde ik dat, wel verrast want toen ik de avond ervoor nog contact had met de moeder in spé was er nog niets aan de hand. Zo snel kan het dus gaan!

Ik arriveerde bij het huis en besloot achterom te gaan, dit wist ik nog van de vorige keer. Beneden lagen de kruiken in de keuken en voelde de waterkoker warm aan. Ik zette de waterkoker nog even aan en toen deze uitging, vulde ik de kruiken. Op dat moment kwam de vader de keuken in. We begroetten elkaar en hij vertelde dat alles goed ging en zijn vrouw al 8cm ontsluiting had. Boven gekomen zag ik de moeder rustig de ontsluitingsweeën wegpuffen. Moeder was zo geconcentreerd bezig dat ze weinig erg had in mijn komst.

Ik deed de kleertjes en luiers om de kruiken en legde deze in het ledikantje. Daarna vroeg ik de verloskundige of ik nog wat kon doen. Zij wees mij waar ze alles had neergezet en zei mij geluidloos dat het kindje waarschijnlijk een sterrenkijker was. Dat betekent dat het kindje niet met het gezichtje naar onderen (in het bed), maar naar boven lag. Deze bevallingen zijn vaak wat moeizamer en pijnlijker omdat het kindje niet gunstig ligt ten opzichte van het bekken.

De verloskundige besloot af te wachten hoe het zich allemaal zou ontwikkelen. Ik merkte dat de moeder erg droge lippen en een droge mond had van het puffen en stelde voor een washandje nat te maken zodat ze daarmee haar lippen kon bevochtigen en eventueel in haar mond stoppen. Dit vond ze erg prettig.

Ongeveer drie kwartier na mijn binnenkomst bleek dat moeder volledige ontsluiting had en dus mocht gaan persen. Was moeder tijdens de ontsluitingsweeën in zichzelf gekeerd, nu kwam moeder ‘naar buiten’, keek mij aan en begroette mij. Ze begon met persen. Het bleek moeilijk te gaan, maar de hartslag van de baby bleef zich goed herstellen. De verloskundige moedigde haar aan om op elke wee minstens drie keer te persen.

Moeder deed enorm haar best, maar de kleine kwam moeizaam naar de uitgang. Op een bepaald moment besloot de verloskundige haar te helpen, door tijdens een wee een knip te geven. De moeder en vader zagen de schaar niet en hebben deze knip niet gemerkt. En toen kwam de kleine na nog een perswee, naar buiten. Soepel volgde haar lijfje. Welkom op deze wereld kleine meid!

Na een injectie volgde binnen vijf minuten de placenta. Moeder bleek veel bloed verloren te hebben, dus ik hield het bloedverlies goed in de gaten. Gelukkig bleek de baarmoeder zich goed samen te trekken en vloeide ze daarna weinig. De kleine meid werd aan de borst gelegd, waar ze, na eerst wat wennen, uiteindelijk goed de tepel in de mond nam en enthousiast begon te zuigen. Dat biedt perspectief voor het welslagen van de borstvoeding! De verloskundige hechtte de wond.

Toen de kleine moe werd en stopte met drinken, ging moeder lekker douchen. Ondanks het bloedverlies was zij niet duizelig, voorzichtigheidshalve douchte ze wel zittend. Ondertussen verschoonde ik het bed, waarna moeder weer fris in bed ging liggen, wachtend op de thuiskomst van haar oudste.

De begroeting tussen haar twee kinderen maakte enorm indruk op me. Wat was de oudste blij dat ze haar kleine zusje zag, ze werd geknuffeld en geaaid. Zo ontroerend!“
bijzondere bevalling
Maaike
Kraamverzorgende

Een bevalling blijft fantastisch en ontroerend om mee te maken. Het is onbeschrijfelijk om te zien en te ervaren wat er in en met de moeder gebeurt. Wat ben ik bevoorrecht dat ik al bij zoveel geboortes aanwezig heb mogen zijn. Ik ben een gelukkig mens."

Deel deze pagina