Voor dieren is het ook wennen

Net zoals mensen, moeten dieren ook wennen aan een nieuw familielid. Kraamverzorgende Ilse vertelt in deze blog over het kramen bij een gezin met een hondje. Het kraamgezin is blij verrast met de komst van hun eerste kindje, een jongetje. Maar, hoe betrek je je huisdier het best bij de baby? Tja, dat is niet altijd even makkelijk…

Toen ik aankwam, kwam er gelijk een dolenthousiaste Jack Russell op mij afgerend. Vervolgens werd ik grondig besnuffeld. Nadat ik ook kennis had gemaakt met de kat, ging ik naar boven om daar de moeder en het kleine mannetje voor het eerst te bewonderen. De moeder gaf gelijk aan dat hondje Zoë normaliter veel aandacht vraagt. Zoë is nu al dol op de baby en wil het liefst de hele dag bij hem liggen. Ze mag eigenlijk niet naar boven en zit dan ook grotendeels in de bench.

infant-3858285_1920

Wensen van het gezin

Het is een vlotte bevalling geweest. De borstvoeding gaat nog niet perfect, maar daar gaan we aan werken. Nadat ik vertel wat ik tijdens de kraamweek kom doen, vraag ik het gezin wat hun wensen zijn. Naast de omgang en verzorging van het kleine mannetje, staat de omgang van de hond met de baby centraal. Mama vertelt hierbij dat Zoë heel gevoelig is voor veranderingen. Ze hoort natuurlijk allemaal nieuwe geluiden. Zo begint ze heftig te piepen als de baby begint te huilen. Het is duidelijk te merken dat ze structuur mist.

Tips

Ik vraag aan het gezin hoe ze Zoë tot nu toe hebben laten kennismaken met de baby. Het antwoord daarop is dat ze haar alleen even kort hebben laten snuffelen, verder niet. Daarom kom ik met het idee om haar even boven te laten snuffelen om zo goed kennis te maken met de baby. Een ander idee is om Zoë aan een gedragen luier te laten snuffelen. Op die manier accepteert ze de pasgeborene/nieuwe huisgenootje, net zoals ze dat bij haar eigen kind zou doen. Beide manieren helpen erg goed; Zoë wordt rustiger, zelfs wanneer op dag drie mama en de baby naar beneden komen.

Een ander idee is om Zoë aan een gedragen luier te laten snuffelen. Op die manier accepteert ze de pasgeborene/nieuwe huisgenootje, net zoals ze dat bij haar eigen kind zou doen.“
dieren en baby
Zoë

Zoë is niet weg te slaan bij de kinderwagen. Ze staat ernaast te springen om maar een glimp te krijgen van het kleine mannetje. Als dat gecheckt is, gaat ze ernaast liggen. De eerste dagen piept ze nog vaak, maar in de loop van de week gaat het steeds beter en verandert haar gedrag. Een ander grappig gedragskenmerk is dat Zoë alle nachten ineens in de bench poepte. Dit zie je wel vaker bij oudere broertjes en zusjes; als de baby er is willen ze weer een luier om of uit een flesje drinken. Na een aantal dagen gaat dit weer beter en blijft de bench schoon.

Alles wordt weer normaal

Langzaamaan wordt alles weer normaal. Door Zoë overal bij te betrekken heeft ze kort de aandacht, wat haar goed doet. Ze is wel erg waaks, maar als het gezin na een week voor het eerst een stukje buiten loopt, accepteert ze het wel als mensen in de kinderwagen kijken. Iedereen heeft z’n draai gevonden na de kraamweek; de borstvoeding loopt als een trein, de kleine man groeit als kool en zowel de kat als de hond hebben de nieuwe situatie geaccepteerd. Tijd om afscheid te nemen…

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina