Twee keer knipperen en je bent twee en een half jaar verder..

Kraamverzorgende Ilse komt bij een gezin waar ze al eens eerder gekraamd heeft. Benieuwd hoe ze het heeft ervaren om voor de tweede keer bij dit gezin te kramen? Dat lees je in deze nieuwe blog.

Twee keer kramen in één gezin

Het is altijd bijzonder als je voor de tweede keer in een gezin mag komen kramen. Het kan zijn dat je hier persoonlijk voor wordt benaderd, of je wordt gebeld met de mededeling dat het gezin het fijn vindt als je deze week bij hun komt kramen. Dat is leuk en als het ook in het rooster uitkomt is het nog leuker!

Hetzelfde gezin in een nieuw huis

Twee en een half jaar geleden ben ik bij dit gezin geweest en inmiddels zijn ze verhuisd. In mijn avondwacht komt het gezin thuis uit het ziekenhuis, wat een timing! Ik kom aan bij een groot nieuwbouwhuis, waar het gezin net één maand woont. De deurbel is er nog niet, dus bel ik de kraamvrouw telefonisch om te melden dat ik voor hun deur sta.

Een trotse papa doet open en zegt dat hij het fijn vindt dat ik er weer bij ben deze week. De vorige keer dat ik bij dit gezin kwam kramen hadden ze nog een hondje dat erg moest wennen aan de baby, maar die heeft inmiddels een nieuw baasje. De poes is er nog wel en die wandelt overal tussendoor.

Wanneer ik binnenloop in het huis denk ik: “Wow wat een groot huis!”. Ik vond indertijd de andere woning ook al groot!

Als we naar de slaapkamer lopen zit de mama heerlijk in het kraambed met haar jongste zoon op schoot en haar inmiddels oudste zoon naast haar op bed. De grote broer heeft een brandweerauto van zijn kleine broertje gekregen en is daar druk mee in de weer. Wat gaat het in twee en een half jaar tijd toch snel van zo’n kleine baby naar een alweer zo grote wijze peuter!

De kraamvrouw vindt het heel fijn dat ik er ben en ze weer acht dagen aan mij ‘vastzitten’. Ik weet dat er de vorige keer wat problemen met de borstvoeding waren, maar deze kleine man hapt meteen goed en zonder pijn. Hij gaat vrolijk aan de gang om zijn voeding te krijgen en we horen hem dan ook al wat slokken nemen.

De oma is een paar dagen in huis en regelt merendeel de zorg van de grote broer, zodat ook die zijn aandacht krijgt. Hij kan zichzelf ook heel goed vermaken met al zijn auto’s en in dit nieuwe huis heeft hij een prachtige speelkamer. Deze week wordt rondom het huis in de tuin gewerkt. Een grote kraan die hard aan het werk is, is dan ook prachtig om te zien voor hem.

“Hey google, doe het licht aan”

Een nieuw huis betekent ook de nieuwste snufjes en gadgets en daar is de papa wel van. Ik moet er alleen nog even aan wennen. In sommige kamers een bevel geven zoals: “Hey Google, doe het licht aan” en “Hey Google, doe het licht uit”. De gordijnen en radio worden ook bediend met apps, dit is voor mij even wennen. Ik ben blij als de papa wat beweging melders in bepaalde ruimtes heeft geïnstalleerd voor het licht. Het is anders toch wat lastig wasmachine leeghalen of wc schoonmaken in het donker.

Het gaat allemaal goed deze week. De mama begint weer langzaam haar draai te vinden in de verzorging van haar twee jongens. Want ja, hoe doe je dat nu met niet één, maar twee kinderen?

De zorg voor niet één, maar twee kinderen

Wat al heel slim is, is dat er beneden verzorgingsspullen voor de twee jongens liggen, dat scheelt weer naar boven lopen. Ook staat de kinderwagen klaar, daar kan de kleine man in als hij even rust nodig heeft.

De tijd verdelen tussen de peuter en de baby, dat moet langzaam groeien. De grote broer is wel helemaal verliefd op zijn kleine broertje en hij komt vaak even kijken of wil hem even vasthouden. Daarna is het weer klaar en gaat hij verder met spelen.

Elke dag gaat het een stukje beter. Als na een paar dagen de oma naar huis gaat en de papa zijn eigen dingen weer gaat doen, regel ik samen met de mama de zorg voor de twee kinderen. Er zijn altijd wel vragen, maar overal is een oplossing voor. Een collega komt om te integreren nog een paar uurtjes in het gezin meedraaien, gezellig!

De tijd verdelen tussen de peuter en de baby, dat moet langzaam groeien.
blog-twee-keer-knipperen
Ilse
Kraamverzorgende

Na acht dagen is het gezin alweer aardig op de rit en is het weer tijd om afscheid te nemen. De kleine man groeit als kool op de slagroom van zijn mama. De grote broer heeft ook zijn draai weer gevonden en zit weer in het ritme van thuis, oma en het kinderdagverblijf.

De papa gaat de week erna weer aan het werk. Alles draait weer door en voor het weekend neem ik afscheid. Ze gaan het redden zonder mij!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.