Tips voor het badderen van een baby

Wanneer en hoe vaak mag mijn baby in bad? Deze vraag krijgen onze kraamverzorgenden regelmatig. In deze blog van kraamverzorgende Hennie beantwoordt zij vragen over het in bad doen van je baby.

Kind(eren) betrekken

“De meeste mensen, dus ook kinderen, vinden de baby baden een leuke bezigheid. Zo ben je niet alleen bezig met de baby, maar op die manier kun je ook nog eens de andere kinderen erbij betrekken. Kinderen hebben het idee op die manier te kunnen ‘spelen’ met de baby. Zo kreeg ik tijdens de kraamweek heel veel hulp van grote zussen Fimme en Jelma, die het prachtig vonden om hun pasgeboren zusje Marte te verzorgen. Vooral het badderen in de TummyTub (een doorzichtige bademmer) was een groot succes; baby Marte vindt dit heerlijk!

De meeste mensen, dus ook kinderen, vinden de baby baden een leuke bezigheid. Zo ben je niet alleen bezig met de baby, maar op die manier kun je ook nog eens de andere kinderen erbij betrekken!“
pexels-pixabay-459957
Hennie
Kraamverzorgende

Als kraamverzorgende maak ik tijdens de verzorging contact met de baby door tegen haar te praten. Hierin vervul ik ook een voorbeeldfunctie naar het gezin toe. Daarnaast heb ik meer tips die ik graag met jullie deel.

Eerste keer in bad

Wanneer een baby geboren wordt heeft hij een vettig, wit laagje op zijn huid, vernix. Vernix bestaat uit onder andere dode huidcellen, eiwitten en vet. Na de bevalling heeft vernix een antibacteriële werking. Dit beschermt je baby en het wordt daarom afgeraden dit er gelijk af te wassen. Het advies is om een baby pas na de tweede of derde dag voor het eerst in bad te doen.

Droge huid

Dagelijks baden raad ik meestal af. De huid van de baby droogt dan te veel uit. Wel is het van belang dat je de baby iedere dag wast met een washandje als de baby niet in bad gaat. Let wel op: gebruik zo weinig mogelijk zeep tijdens het wassen/baden! Door zeep tast de normale vetlaag van de huid aan, waardoor de huid droog wordt en er irritaties kunnen ontstaan.

bad baby
Kraamverzorgende Hennie met grote zussen Fimme en Jelma

Vóór het badderen

Voordat je begint met badderen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder behandel ik ze stapsgewijs:

  1. Tijdens het wassen/baden gaat al je aandacht naar de baby. Zeker in het begin kan het best spannend zijn om je baby in bad te doen. Zorg er daarom voor dat je alles binnen handbereik klaar zet voordat je begint met wassen/baden;
  2. Zorg voor een omgevingstemperatuur van minimaal 20˚C;
  3. Wikkel babykleding en twee droogdoeken om een warme kruik voordat je deze gaat gebruiken;
  4. Temperatuur de baby voordat je gaat baden;
  5. De temperatuur van het water dient 38˚C graden te zijn (dit kan je controleren met de elleboog). Houd er wel rekening mee dat het water nog afkoelt voordat de baby er in ligt;
  6. Mocht je de baby in een bademmer baden, gebruik dan, indien een badstandaard niet aanwezig is, een andere werkbare hoogte. Dit kan je doen door de bademmer in het lege badje op de badstandaard te zetten. Zo heb je een goede werkhoogte en vang je overlopend water op. In een emmer moeten de billen van de baby op de bodem kunnen rusten en bevinden de schouders zich onder water.

Tijdens het badderen

Als je je baby in het water hebt, kun je hem/haar lekker insmeren met een olie. Gebruik hiervoor alleen medicinale badolie. Belangrijk is dat je geen huidolie gebruikt. Als de baby zich hierin verslikt, kan de olie in de longen terechtkomen en dit kan de ademhaling belemmeren. Bovendien glijdt de baby zo gemakkelijk uit je handen. Let wel op dat je de medicinale badolie pas gebruikt nadat je het gezichtje van je baby hebt gewassen. Inwrijven met huidolie na het baden kan wel.

Bepaalde situaties vragen om aandacht

Naast de tips zijn er ook nog een aantal situaties waar rekening mee gehouden moet worden:

  • Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding.
  • Bij sterke geelheid en/of sufheid kan het baden beter uitgesteld worden.
  • Ook bij kreunen van je baby kun je het baden beter uitstellen.
  • Daarnaast wordt je baby niet in bad gedaan bij een lichaamstemperatuur onder de 36,5˚C (hypothermie) en boven de 37,5 ˚C (hyperthermie).
  • Als de baby een afwijking heeft van de huid dan de baby niet baden zonder overleg met je verloskundige.

Ik heb een waardevolle week afgesloten bij de familie uit Ferwoude. Zoals wij in Friesland zeggen... Wat waren de famkes (meisjes) en ik wijs met elkaar!"

Deel deze pagina