Smakelijk eten in de kraamweek

Een kraamweek waarin de rollen even waren omgedraaid. Tjitze van der Dam is chefkok en kon het niet laten om iets klaar te maken voor kraamverzorgende Kudret. Op haar beurt verraste zij Tjitze en zijn vriendin Evelien met Turkse dolmas.

“Ik heb Friese wentelteefjes voor Kudret gemaakt en een ontbijt van roerei met truffel. Ze had nog nooit truffel gegeten. Vond ze heerlijk,” vertelt Tjitze. “Toen ik voor haar stond te koken zei ze: ‘Dat hoort helemaal niet.’”

Vanwege hun werk zijn Tjitze en Evelien gastvrij en gewend om voor mensen te zorgen. Net als een kraamverzorgende dus. Dat gaf een leuke wisselwerking. Kudret: “Ik kwam op een van de ochtenden aan en toen hadden ze ook voor mij gedekt. Ik voelde me zo vereerd. En het ontbijt was heel lekker.” Op haar beurt kookte Kudret Turkse dolmas, gevulde groene paprika’s.

Ik kook al veertig jaar, maar nu vond ik dat heel spannend, omdat er een chef-kok meekeek. Voor de grap zei Tjitze dat ik mijn spullen achter mij moest opruimen!“
kudret-1
Kudret
Kraamverzorgende

“Ik vond het leuk om kookervaringen met Kudret uit te wisselen. Zij gebruikte bijvoorbeeld zelf gedroogde kruiden. Het zijn die dingen die een gerecht typeren. Ik ken de Turkse keuken maar een klein beetje en ik had nog nooit dolmas gegeten. Ze waren zó lekker en het gerecht is ook in de kraamtijd leuk om te maken. Evelien had last van de hormonen en zat anders in haar vel dan normaal. Voor haar waren de dolmas het eerste dat echt weer lekker smaakte."

kraamverzorgende eten koken
Kraamverzorgende Kudret maakt dolmas samen met vader Tjitze

Dat Kudret er was, was niet alleen gezellig, maar ook heel nuttig voor het jonge gezin. “Sophie is ons eerste kindje, mijn kookboek was net klaar en we waren ook pas verhuisd.”

Van tevoren hadden we veel gelezen over het ouderschap. Maar na de bevalling is het: hier is je kind, succes ermee. Dan is het opeens heel echt.“
kudret-met-baby-sophie

“We moesten veel bijleren. Kudret heeft ons alles stap voor stap uitgelegd. Dat was fijn, want het is allemaal veel als je vader en moeder wordt. Mijn advies: pak je rust, want op dag drie -na de eerste gebroken nachten- heb je het echt nodig. En eet goed en gezond.”

Dat laatste viel natuurlijk te verwachten van een chefkok! Je kunt je laten inspireren door Tjitzes kookboek ‘Hollandse klassiekers anno nu’. (De wentelteefjes staan daar ook in.)
Het recept van de dolmas van Kudret kun je hieronder downloaden.

Eet smakelijk!

Bestandsnaam Grootte
Recept voor Dolmas van kraamverzorgende Kudret 0.4 MB
Deel deze pagina