Raamvisite wordt tuinvisite

Tijd voor een nieuw verslag van de werkweek van kraamverzorgende Ilse! Ze kraamt deze week bij een gezin die een derde kindje krijgt: een derde jongetje. Benieuwd hoe ze deze week beleefd heeft? Lees dan snel verder.

Gecombineerde woning

Hoewel het op dit moment niet erg druk is, word ik toch al snel gebeld om aan het werk te gaan. Het is even zoeken naar de woning. Als ik de achtertuin binnenstap gaat er net een deur open. Ik denk: wat een warm welkom, maar het is eigenlijk de kat die buiten gelaten wordt. Het gezin woont samen met opa en oma in een huis. De ouders van de kraamvrouw wonen aan de voorkant van het huis en het gezin zelf woont aan de achterkant. Binnendoor kunnen ze naar elkaar toe. Na een korte kennismaking op gepaste afstand bespreken we de bevalling. De kraamvrouw heeft een geplande keizersnede gehad. Dit wordt ook wel een sectio genoemd.

Quarantaine

Het gezin zit al weken in quarantaine. Papa werkt thuis en ook de jongens zijn thuis. Opa en oma doen de boodschappen en schuiven af en toe wat door de deur. Het gezin vertoont geen coronasymptomen, maar toch werk ik uit voorzorg de hele dag met handschoenen aan en tijdens de controle en verzorging van moeder en kind draag ik een stoffen mondkapje. Ook alle bezoeken van de verloskundigen gaan nu nog telefonisch en de hielprik is kort, maar krachtig. De gehoortest wordt later gedaan in verband met COVID-19. De mama neemt tussendoor haar rust en de kleine man krijgt flesvoeding, dus ook de papa kan assisteren.

Helpen en spelen

De grote broers van 4 en 2,5 moeten even wennen aan hun nieuwe broertje, maar zijn al snel verliefd op hem. De oudste broer vindt het geweldig om te helpen, maar voetballen, schommelen en de beestenboel die rond het huis loopt bekijken is nog leuker en zeker met de kraamverzorgster! De middelste vindt alles geweldig wat zijn grote broer doet en 'papegaait' alles na. Ze vinden het buitenspelen heerlijk en deze week is het ook mooi weer.

Tuinvisite

Het gezin heeft een grote tuin, omringd door een hek. Als er visite komt zitten deze aan de buitenkant van het hek en het gezin aan de binnenkant. Koffie en taart geven we door op 1,5 meter afstand, want ook ik 'dans' nog steeds om de gezinnen heen.

Het gezin heeft een grote tuin, omringd door een hek. Als er visite komt zitten deze aan de buitenkant van het hek en het gezin aan de binnenkant.
raamvisite
Ilse
Kraamverzorgende

Een fijne week

's Ochtends als ik binnenkom heeft papa de mannen al aangekleed en zitten ze te ontbijten. Mama blijft nog eventjes liggen. Daarna gaat papa thuis aan het werk en houd ik de jongens bezig. We lezen boekjes, doen spelletjes, gaan kleuren of we halen samen de vaatwasser leeg. Wat fijn die hulp van de jongens! Ondertussen gaat de week alweer heel snel. De mama wordt met de dag sterker. De kleine 'prins' doet het goed en zet de groei weer in. Hij is nauwelijks afgevallen.

Na 8 dagen is het alweer tijd om afscheid te nemen en gaan ze het weer redden zonder mij.

Deze kraamvogel vliegt weer door..

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.