Nog één examen te gaan en dan officieel kraamverzorgende

Stagiaire Dorien is bijna klaar met haar opleiding als kraamverzorgende. Goed bezig, hè? Tijdens de zorg heeft ze zoveel mogelijk zelfstandig gewerkt. Wel was praktijkopleider Pieteke aanwezig om te beoordelen of Dorien de kennis en vaardigheden beheerst welke bij het beroep van een kraamverzorgende horen. Spannend! In deze blog vertelt Dorien haar ervaringen als stagiaire, maar ook Pieteke komt aan het woord.

Dorien aan het woord

Dorien: “Hallo pas (opnieuw) geworden ouders of aankomende ouders! Ik ben Dorien, 23 jaar oud en sinds januari 2017 stagiaire bij De Kraamvogel. Spannend is het wel hoor, om een-op-een begeleiding te krijgen en om beoordeeld te worden. Maar wat is het leuk en leerzaam om bij veel verschillende gezinnen te komen en met verschillende kraamverzorgenden mee te lopen. Na 17 gezinnen begeleid te hebben, was het moment aangekomen dat ik samen met mijn praktijkbegeleider Pieteke een gezin ging ondersteunen.

Wat is het leuk en leerzaam om bij veel verschillende gezinnen te komen en met verschillende kraamverzorgenden mee te lopen!“
kvz-dorien-1
Dorien
Stagiaire Kraamverzorgende

Vanaf het begin heeft Pieteke me begeleid als praktijkopleider. Daarom vond ik het best spannend om met haar een gezin te helpen. Niet alleen omdat ik Pieteke ken, maar ook omdat ik na dit gezin te horen krijg of ik mijn laatste examen mag doen. Nog één examen te gaan en ik ben officieel kraamverzorgende…

Het gezin was erg duidelijk in wat hun wensen rondom de zorg waren. Voor mij erg leerzaam! Hoe langer ik zelfstandig aan het werk was, hoe meer ik het werk in de vingers kreeg. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs te horen: “Je straalt vandaag helemaal!” Dat is toch geweldig om te horen? Het mooiste werk vind ik om een pasgeboren baby te verzorgen en de ouders te helpen om met deze grote verandering om te gaan.

Hoe langer ik zelfstandig aan het werk was, hoe meer ik het werk in de vingers kreeg. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs te horen: 'Je straalt vandaag helemaal!'“
kvz-dorien-3
Dorien
Stagiaire Kraamverzorgende

Wat was ik blij toen ik hoorde dat ik aan het eind van de kraamweek mijn examen mocht doen. Pieteke, hartelijk dank voor de begeleiding die je mij gegeven hebt. Dank voor alle gezinnen van de afgelopen maanden, voor het warme ontvangst en voor de ruimte waarin ik me kon ontwikkelen. Voor alle aankomende ouders en baby’s: misschien tot ziens!”

Pieteke aan het woord

Praktijkbegeleider Pieteke is erg tevreden over Dorien. Ze vertelt: “We hadden samen besproken dat Dorien zoveel mogelijk zelfstandig haar werkzaamheden verrichtte; dat is de beste manier om haar kennis en haar handelen te beoordelen. Het gezin werd hier ook zeker bij betrokken. Daarnaast is het leren contact leggen met verloskundigen en de zorg met hen te evalueren een belangrijke taak voor de kraamverzorgende. Dit deed Dorien uitstekend. Dorien, heel veel succes met het examengezin!”

Deel deze pagina