Na 10 jaar opnieuw een speciale kraamweek

Kraamverzorgende Ilse kraamt deze week bij een gezin waar ze 10 jaar geleden ook gekraamd heeft. Door de coronacrisis gaat alles anders... Afstand houden, extra schoonmaken, geen kraamvisite. Toch is het ook deze keer weer heel speciaal voor Ilse. Benieuwd hoe de rest van haar kraamweek verlopen is? Lees dan snel verder.

Vuurwerkbrillen

Heel Nederland zit midden in de coronacrisis en zo ook bij de Kraamvogel zijn we daarom beschermingsmaterialen aan het verzamelen. Na mijn oproep op Facebook krijg ik berichten van vrienden waar ik o.a. vuurwerkbrillen op kan komen halen. Zo kom ik langs bij een gezin waar ik 10 jaar geleden gekraamd heb. Mevrouw is hoogzwanger en deze week uitgerekend. Ze zou het extra leuk vinden als ik weer mag komen kramen. Het toeval wil dat ik ook deze week weer ga starten na mijn vrije week en allereerst start met 2 nachtwachten.

Ik krijg dan ook al snel een berichtje van haar: het rommelt, mijn vliezen zijn gebroken maar het zet niet door…In overleg met de planning mag ik op dit gezin wachten. En na 2 dagen krijg ik het bericht dat ze wordt ingeleid in het ziekenhuis. Daarna gaat het snel. De kleine wordt vlot geboren en na een paar uur mag het gezin naar huis en ga ik erheen.

1,5 meter

Mevrouw heeft inmiddels een andere partner en woont in een ander huis maar nog wel in dezelfde straat van 10 jaar terug. Er is een klein meisje geboren en de roze ballonnen wapperen aan de vlag en een mooi zelfgemaakt geboortebord staat in de tuin.

Papa doet de deur open. Ik feliciteer hem zonder een hand te geven en hij gaat de kamer in en ik doe mijn werkschoenen voor binnen aan en pak extra handschoenen. In dit gezin is ‘niks’ aan de hand en zijn er ook geen verkouden personen aanwezig maar ik moet toch met handschoenen werken en veel handen wassen.

Ook mama feliciteer ik van een gepaste afstand en de kleine meid ligt in haar nestje in de box heerlijk te slapen. Grote broer van 10 jaar krijgt bij opa en oma tijdelijk even zijn schoollessen dus die komt later op de dag binnen. Wel erg leuk om te zien wat een enorme bink die kleine baby van toen is geworden.

We bespreken de details van de bevalling en de wensen en verwachtingen voor de komende week. Vooral papa wil heel veel leren want het is zijn 1e kindje. Verder superleuk dat ik er toch weer ben. Veel zal voor mama herhaling zijn en aangezien zijzelf ook met kinderen werkt op een kinderdagverblijf is het voor haar allemaal niet vreemd.

Ondertussen ‘dans’ ik wat om het gezin heen. Afstand bewaren is lastig binnen het gezin.
hoera-een-meisje-geboren
Ilse
Kraamverzorgende

Borstvoeding

De kleine meid heeft trek en ik doe het verschonen voor en geef uitleg. Daarna gaat ze bij mama aan de borst. De begeleiding op 1,5 meter afstand is wel wat lastig…Toch hapt ze meteen gretig en doet heel goed haar best! Maar die borstvoeding is toch niet mama haar ding en ze voelt zich er niet heel prettig bij. Ze vindt het heel lastig om dit tegen mij te zeggen maar het is haar lijf en haar kind dus ze moet doen waar ze zichzelf prettig bij voelt! Ik kan adviezen geven maar knopen doorhakken doet het gezin zelf.

Ze gaat over op de flesvoeding want dan geeft het haar rust om te zien wat er in gaat en wat er uit komt. Ook papa en grote broer vinden het heel erg leuk om een flesje te kunnen geven. De kleine meid maakt het allemaal niks uit als ze haar natje en haar droogje maar op tijd krijgt….

Dansen

Ondertussen ‘dans’ ik wat om het gezin heen. Afstand bewaren is lastig binnen het gezin en ook de controles van de kraamvrouw kunnen niet altijd hands off gebeuren. Als het gezin beneden is kan ik boven wel het een en ander doen maar als iedereen beneden zit overleg ik maar wat handig is.

Grote broer heeft een vast dagritme waarbij hij na zijn ontbijt meteen start met zijn schoolopdrachten. Dit doet hij allemaal digitaal met behulp van mama. Extra schoonmaken van deurklinken, handgrepen en kranen is wel van toepassing in deze situatie. Papa doet de boodschappen en ‘ontsmet’ zichzelf weer na binnenkomst. Ook krijgen we ‘raamvisite’ deze week of er wordt aangebeld en er liggen cadeautjes voor de deur.

Anders dan anders

De screener komt langs en belt van te voren of er geen zieke of verkouden mensen in het gezin zijn. Zij komt alleen voor de hielprik want de gehoorscreening wordt later gedaan omdat ook zij zo kort mogelijk in een gezin mogen zijn. De baby wordt op het aankleedkussen geprikt en ik ben daar niet bij want er mogen maar maximaal 3 volwassenen in 1 ruimte aanwezig zijn… Nadat de screener weg is weer een rondje deurklinken, bel etc. schoonmaken.

Een bijzondere week met allerlei voorzorgsmaatregelen die steeds weer veranderen. Op afstand papa instructies geven voor het badderen van zijn dochter. Maar het lukt en het gaat papa goed af. Ook de verloskundige doet alles telefonisch en belt om de dag om alles even door te nemen.

Dysmatuur

De kleine meid doet het heel goed en groeit alweer. Ze is een dysmatuur wat betekent een voldragen baby met een laag geboortegewicht. Haar broer was indertijd erg geel maar daar heeft zij totaal geen last van. De nachten zijn nog wel wat onrustig maar ingebakerd gaat het al beter. Overdag slaapt ze veel maar in de loop van de week kijkt ze toch vaker de wereld rond.

Ook met mama gaat het goed en ze voelt zich met de dag weer sterker. Ze pakt op advies van papa en mij toch haar rust tussendoor nog even. En na een week is het alweer tijd om afscheid te nemen. Een bijzondere kraamweek ook weer 10 jaar later…

Deze kraamvogel vliegt weer door!
Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan