Moeders vertellen: dit vind ik echt belangrijk als ouder

Wat vind jij belangrijk voor je kindje en hoe doe je dat eigenlijk: ouder zijn? Deze vrouwen zijn al een tijdje moeder en doen dat zo.

Suzanne: Ik hecht erg veel waarde aan rust voor mijn kindjes. Drukke feestjes, veel mensen over de vloer, verjaardagen… Allemaal situaties die ik liever vermijd, omdat ik weet dat ik ’s avonds anders twee overprikkelde kindjes heb. En zelf ben ik ook niet zo dol op drukke verjaardagen, dus dat komt goed uit. Maar de rust hoeft niet zo extreem als ik dacht. Zo had de kraamverzorgende tijdens de slaapjes van mijn kinderen de wasmachine aangezet. Ik schoot in de stress: ‘Dan worden ze toch wakker?!’ Niet dus, ze sliepen heerlijk door. Nu heb ik dus geen excuus meer om de was te laten liggen omdat de kindjes slapen. Dat is dan wel weer jammer.

Tess: Kinderen die schreeuwen dat je iets moet omdat zij dat willen, dat zal mij niet gebeuren. Ik laat mijn kinderen vrij in het maken van bepaalde keuzes, maar ik voed hen wel op met duidelijke regels. En dat begint met leren om ‘dank je wel’ en ‘alsjeblieft’ zeggen en netjes ‘Mama, mag ik.....?’ te vragen als ze iets willen.

Anneke en Lois Kraamvogel opvoeding
Anneke en dochter Lois

Anneke: In ons gezin houden we van zingen, gek doen en naar buiten gaan. Daarbij laat ik Lois veel zelf ontdekken, maar ik merk dat ik wel erg beschermend ben. Zo zorg ik dat ze genoeg eet, drinkt en goed aangekleed is en dat datgene wat ze aan het ontdekken is veilig gebeurt. Ik had gedacht dat ik als moeder wat harder zou zijn, met naar bed brengen en zo. Maar niets daarvan. Zo sliep Lois de eerste tijd lekker bij mij, mijn vriend of mijn moeder en wiegden we haar in slaap. Dat vond zij erg fijn en wij zelf ook. Pas toen Loïs ruim een jaar was, hebben we haar geleerd om in haar bedje zelf in slaap te vallen. En dat ging prima.

Danielle: Sinds ik moeder ben, ben ik veel relaxter. Zo was ik vroeger altijd aan het poetsen, want ‘o jee, ik zie een vlekje en wat moet een ander daar wel niet van vinden’. Nu denk ik: ‘Ach, als ik dit nu weghaal, zit er over een uur weer een. Ik doe het vanavond wel.’ Dingen die ik vroeger belangrijk vond, lijken nu niks meer. Er is maar één prioriteit in mijn leven tegenwoordig en dat is mijn gezin.

Deel deze pagina