“Moeder zijn is doen wat goed voelt”

Toen Brendon geboren was, was alles nieuw voor me. Als leidster in de kinderopvang wist ik natuurlijk wel heel veel. Maar eenmaal zelf moeder viel alles weg. Moeder zijn is doen wat goed voelt. Dat heb ik van Sandra geleerd. Zij was niet alleen mijn kraamverzorgende, maar ook mijn steun en toeverlaat. Ze is echt een vriendin voor mij geweest.

Lieke met baby Brendon-2
Lieke met baby Brendon

Hij had zo’n ontzettende krampjes. Ik wist natuurlijk wel hoe ik hem moest vasthouden en zo, maar ik sliep ’s nachts niet langer dan 1,5 uur. Zelfs Sandra wist het soms even niet. En toch had ik heel veel aan haar. Het was heel erg prettig dat zij er gewoon bij was; alsof zij een beetje de vaderrol overnam. Ze was er voor de volle 100% voor mij en Brendon.

Ik ben alleenstaande moeder en ben samen met Sandra mijn kleine aan gaan geven. Dat was voor haar ook de eerste keer. Het was echt een moment dat we samen hebben gedeeld. Als ik nu denk aan ‘geboorteaangifte’ denk ik altijd: dat heb ik met Sandra gedaan. Dat was voor mij heel speciaal.

Nu gaat het hartstikke goed met Brendon! Hij is zo relaxed als ik weet niet wat. Maar als ik terugkijk naar die eerste week...“

Moeder zijn

Van tevoren had ik duidelijk voor ogen hoe ik mijn kind wilde opvoeden. Op mijn werk ben ik een lieve, maar wel strenge juf. Maar thuis glippen de regeltjes er toch wel eens tussendoor. Dan zeg ik: ‘Vooruit, omdat ik je zo lief vind.’

Ik wilde dat Brendon altijd in zijn eigen bed zou slapen, niet zou duimen, een beetje ‘hard’ moest worden. Maar dat is de theorie. Als moeder werkt het heel anders; niet te vergelijken gewoon.“
advies kraamzorg
Lieke

Ik ben ook veel sneller bezorgd om mijn eigen kind. En ik nam Brendon toch wel snel bij me in bed. Sandra heeft me uitgelegd wat de adviezen rondom Veilig Slapen zijn en zei dan: ‘Doe wel voorzichtig, maar hou ’m lekker bij je. Doe wat goed voelt.’ Het was fijn dat ik echt de moeder mocht zijn, mijn baby bij me mocht houden. Wat ik wel had, is dat ik te weinig rust heb genomen. Dan moest ik van Sandra echt even gaan liggen en dan vroeg ik na tien minuten: ‘Mag ik al?’ Ik wilde overal bij zijn. Achteraf had ik natuurlijk beter naar haar moeten luisteren.

Dit is trouwens ook wel grappig. Sandra maakte altijd vrolijke bordjes, een feest van het eten wat ik kreeg. Dat doe ik nu ook steeds voor die kleine: vrolijke fruitbordjes maken, bijvoorbeeld een palmboompje van een banaan en een kiwi.“
kraamzorg fruit
Lieke

Nieuwe prioriteiten

Nadat ik die kleine had gekregen werd werken in de kinderopvang wel erg zwaar. En ik ben ook anders naar mijn werk gaan kijken, mijn prioriteiten zijn veranderd. Vandaag was mijn laatste werkdag. Ik ga er een jaartje tussenuit en wil me laten omscholen, iets anders proberen.

Eerst was mijn werk mijn leven. Nu is mijn kind mijn leven. Toen ik zwanger raakte van Brendon, was dat echt een cadeautje. Ik ben trots dat hij mijn kind is en dat ik zijn moeder mag zijn.

Lieke

lieke met baby brendon
Deel deze pagina